Se împlinesc 54 de ani de la primul semnal live prin satelit

La 11 iulie 1962, Telstar 1 al Statelor Unite ale Americii a transmis prima imagine de televiziune prin satelit, la o zi după ce a fost lansat, deschizând o nouă eră în domeniul telecomunicaţiilor.
Telstar 1
Mioara Stoica
11.07.2016

Transmisia de pionierat din 11 iulie 1962 nu a fost făcută publică şi a constat în transmiterea de imagini de televiziune ale unui steag situat în exteriorul centrului de telecomunicaţii Andover din statul american Maine, până la un alt centru de telecomunicaţii, Pleumeur-Bodou, din Bretania, în Franţa.

Aproape două săptămâni mai târziu, la 23 iulie, a fost transmis în direct primul semnal de televiziune transatlantic. Transmisia a fost făcută posibilă în Europa prin Eurovision şi în America de Nord prin NBC, CBS, ABC şi CBC.

Prima emisiune transmisă publicului a fost efectuată cu participarea legendarul Walter Cronkite de la CBS şi Chet Huntley de la NBC din New York, şi de Richard Dimbleby de la BBC din Bruxelles. Primele imagini au fost cele ale Statuii Libertăţii din New York şi a Turnului Eiffel din Paris.

Această primă transmisie a inclus un mesaj din partea preşedintelui John F. Kennedy, o conexiune la un meci de baseball între Philadelphia Phillies şi Chicago Cubs, şi alta cu Washington, Cape Canaveral, Târgul Mondial din Seattle. În acea noapte, Telstar 1 a transmis primul apel telefonic trimis prin spaţiu, şi, de asemenea, a transmis cu succes fax şi date.

Telstar 1, care a introdus o nouă eră în utilizarea tehnologiei, a devenit, de asemenea, o victimă a tehnologiei în timpul Războiului Rece. Cu o zi înainte de lansare, o bombă atomică la mare altitudine din SUA a amplificat radiaţiile în centura Van Allen de la Terra, unde Telstar 1 a intrat în orbită, informează Wikipedia. Această ampificare mare de radiaţii în centură, combinată cu explozii ulterioare de mare altitudine, inclusiv un test sovietic în luna octombrie, a afectat tranzistorii satelitului Telstar 1.

Telstar 1 a fost scos din funcţiune în noiembrie 1962 după ce a finalizat 400 de transmisii de telefon, telegraf, fax şi televiziune. A fost repornit la începutul lunii ianuarie 1963, dar din cauza unor noi probleme la tranzistori, satelitul a fost scos definitiv din funcţiune la 21 februarie 1963.

Recunoaşteri

În 1963, satelitului Telstar 1 i-a fost acordat premiul special Globul de Aur pentru cea mai bună acoperire internaţională a informaţiilor, atribuit numai în aceea unică circumstanţă.

La Cupa Mondială de fotbal din 1970, a fost introdusă prima minge "modernă" în alb şi negru, numită "Telstar", datorită asemănării sale cu satelitul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor