Se ascute "lupta de clasă". Trupe speciale împânzesc străzile din Beijing

Trupe speciale în Piaţa Tiananmen din Beijing 4 iunie 2014
Trupe speciale în Piaţa Tiananmen din Beijing 4 iunie 2014 (Kevin Frayer/Getty Images)

Trupele de Securitate a Statului din Beijing se află în stare de alertă specială de mai multe zile. Forţele speciale şi poliţia armată patrulează străzile, iar ca măsură extraordinară, vânzătorii stradali au fost recrutaţi să-i spioneze pe cetăţeni.

Securitatea din capitala Chinei a fost întărită după ce, în octombrie 2013, o familie uigură a intrat cu maşina în Piaţa Tiananmen din Beijing, omorând câteva persoane.

În pieţele din faţa celor patru gări majore, trupele de poliţie au primit susţinerea în patrularea străzilor din partea forţelor speciale armate şi a patrulelor canine. Conform Beijing News, ofiţerii de poliţie staţionaţi în aceste staţii poartă modele noi de revolver.

Platforma de la Gara de Sud din Beijing obişnuia să fie un loc în care petiţionarii, care se strâng din toată ţara, vin pentru a-şi depune plângerile - de multe ori cauzate de abuzuri ale oficialilor locali. Acum oamenii nu mai au voie să stea în acea zonă. În zona de aşteptare de la Gara de Sud, a fost postat un gardian care să prevină intrarea petiţionarilor.

Aceştia au fost îndepărtaţi şi din alte locuri în care se adunau de obicei, iar toate lucrurile pe care le aveau în posesie le-au fost confiscate.

Poliţia de trafic a început să poarte şi ea arme de foc încă de la 1 iunie, iar peste 2,700 de oficiali civili din Beijing au fost înarmaţi şi coordonaţi să se alăture patrulelor de pe străzi

Forţele armate speciale pot fi văzute la fiecare intersecţie importantă, împreună cu un grup de ofiţeri înarmaţi în faţa Comisiei Municipale Beijing şi a Biroului de Apeluri.

O altă măsură extraordinară este că poliţia a făcut o rutină din chestionarea vizitatorilor din Piaţa Tiananmen.

Yang Qiuyu, un rezident din Beijing, a declarat pentru Epoch Times, ”Autorităţile ignoră problemele oamenilor şi se folosesc de anti-terorism drept scuză pentru a îndrepta armele către proprii cetăţeni. Asta va face oamenii să se revolte. Oamenii obişnuiau să aibă încredere în guvern, însă nu mai au”.

Pe 20 iunie, a fost desfăşurată în Beijing o întâlnire ”anti-terorism” iar agenda acesteia a fost construirea unei reţele de informaţii de 100.000 de persoane care să includă comercianţii, vânzătorii de ziare, şi managerii locurilor de parcare. Autorităţile au promis o răsplată cuprinsă între 1.000 şi 40.000 de yuani (aproximativ 150 de USD până la 6.100 USD) pentru oricine furnizează informaţii folositoare.

”Acum poliţiştii stau chiar şi în autobuze. Vinerea trecută am văzut 13 ofiţeri de poliţie care coborau dintr-un autobuz în care m-am urcat. Nu-mi venea să cred ce văd”, povesteşte Yang Qiuyu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe