Se adânceşte misterul / SUA ar fi confirmat că 16 diplomaţi au suferit leziuni ale creierului în Cuba

Una dintre cele mai bizare poveşti din ultimele zile a luat o turnură şi mai sinistră după ce Departamentul de Stat american ar fi confirmat oficial că 16 angajaţi guvernamentali americani au suferit afecţiuni ale creierului din cauza unui atac sonic în Cuba.
Ambasada SUA din capitala cubaneză Havana. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.08.2017

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, a explicat calm detaliile, care sunt uimitoare, în ciuda faptului că mass media nu a acoperit în mod corespunzător subiectul.

Totuşi, CBS News a făcut unele cercertări, descoperind o evaluare a datelor medicale care susţine că mai mulţi diplomaţi americani şi canadieni din Cuba au fost diagnosticaţi cu afecţiuni traumatice uşoare ale creierului – şi sistemului nervos central – după un aparent atac cu o armă sonică îndreptată spre locuinţele lor.

Diplomaţii s-au plâns de diferite simptome, care au variat de la pierderea auzului şi greaţă, până la dureri de cap şi pierderi de echilibru, după ce Departamentul de Stat a declarat că anumite “incidente” au început să îi afecteze la sfârşitul anului trecut.

Un număr de diplomaţi şi-au suspendat misiunile în Cuba din cauza presupuselor atacuri cu arma sonică.

O sursă a declarat că diplomaţii americani au fost supuşi, de asemenea, la alte tipuri de hărţuiri, inclusiv vandalizarea automobilelor, supraveghere constantă şi spargeri ale locuinţelor.

După cum a raportat Axios, Departamentul de Stat nu a identificat în mod explicit sursa atacurilor sau cine le-ar fi desfăşurat.

“Considerăm că autorităţile cubaneze sunt responsabile pentru descoperirea celui/celor care desfăşoare aceste atacuri nu numai asupra sănătăţii diplomaţilor noştri. După cum vedeţi, există şi alţi diplomaţi implicaţi”, a declarat la începutul acestei luni secretarul de stat Rex Tillerson.

Guvernul cubanez a negat orice implicare în incidente.

Dar marea întrebare este care vor fi repercusiunile asupra relaţiilor americano-cubaneze şi care va fi răspunsul dat de administraţia preşedintelui Donald Trump? După cum a precizat Axios, severitatea unor afecţiuni depăşeşte cu mult ceea ce s-a raportat iniţial, aşadar s-ar putea ca administraţia SUA să dea o replică dură, ţinând cont de retorica sa anterioară cu Havana şi luând în calcul în special faptul că atacurile asupra americanilor aparent continuă şi în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor