Diplomaţii americani din Cuba, potenţiale victime ale unui atac cu arme sonice

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat în urmă cu câteva zile că diplomaţii americani din Cuba au fost victimele unor “atacuri asupra sănătăţii” lor. De asemenea, cel puţin un diplomat canadian din Cuba a fost tratat pentru pierderea auzului.
(Getty Images)

După câteva luni de investigaţii, SUA a concluzionat că diplomaţii săi din Cuba au fost “expuşi unui dispozitiv avansat care a operat în afara razei de sunete ce pot fi auzite [de urechea umană] şi că [aceste dispozitive] au fost plasate în interiorul sau exteriorul reşedinţelor lor”, conform Associated Press. Efectul a fost atât de sever, încât unii dintre diplomaţi au trebuit să se întoarcă mai devreme acasă din Cuba din cauza pierderii auzului.

Guvernul cubanez a declarat că nu este responsabil de niciun potenţial atac, adăugând că a lansat o “investigaţie complexă, de mare prioritate şi urgentă”.

O dificultate în clarificarea celor întâmplate se datorează faptului că istoria dezvoltării armelor acustice este împânzită de zvonuri şi conspiraţii, a declarat Steve Goodman, autorul cărţii Războiul Sonic (Sonic Warfare).

Unele cercetări arată că frecvenţele aflate cu puţin în afara razei auzului uman pot avea efecte precum pierderea auzului, comoţii sau ameţeli, printre altele.

“Există, de fapt, două metode prin care ar putea fi indusă pierderea auzului fără ca oamenii să perceapă acest lucru”, a precizat Toby Heys de la Universitatea Manchester Metropolitan din Marea Britanie.

Prima metodă este prin unde acustice la o frecvenţă aflată sub raza auzului uman. Dar în cazul acestor frecvenţe, pentru a genera sunete suficient de puternice pentru a provoca pagube, ar fi nevoie de o gamă largă de subwoofere, ceea ce nu ar fi prea discret.

Cealaltă opţiune este utilizarea de ultrasunete, crearea de unde acustice la o frecvenţă aflată deasupra razei auzului uman. Pentru această aplicaţie există deja mai multe tipuri de dispozitive disponibile pe piaţă. Dar, deşi acestea pot fi direcţionate către o ureche cu o precizie destul de mare, este nevoie de un culoar liber între urechea ţintă şi aparatul folosit, a precizat Heys.

Cine ar putea să fi fost în spatele acestor posibile atacuri şi dacă acestea au vizat în mod direct diplomaţii sunt aspecte departe de a fi clarificate.

Până când nu vor fi dezvăluite mai multe detalii, este dificil să se clarifice evenimentele. “În general, aş fi destul de precaut cu privire la acele acuzaţii, ca să fiu sincer – totul este în teritoriul [scriitorului american de romane ştiinţifico-fantastice] Philip K. Dick”, a declarat Heys. “Acestea fiind spuse, trăim într-o lume destul de ireală în prezent”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe