Criza cubaneză 2.0: Havana anchetează “incidente” în care au fost implicaţi diplomaţi americani

Cuba susţine că investighează acuzaţii lansate de SUA că anumite “incidente” nespecificate au provocat simptome fizice în cazul unor cetăţeni americani care lucrează la Ambasada americană din capitala cubaneză Havana.
Ambasada SUA din capitala cubaneză Havana. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.08.2017

“Cuba nu a permis şi nu va permite niciodată ca teritoriul său să fie folosit pentru orice fel de acţiune împotriva agenţilor diplomatici acreditaţi sau a familiilor lor”, a precizat Ministerul cubanez de Externe într-o declaraţie publicată miercuri seară. Ministerul şi-a exprimat dorinţa de a coopera cu SUA pentru a clarifica situaţia.

Ministerul a afirmat că naţiunea insulară a demarat deja o “investigaţie cuprinzătoare, prioritară şi urgentă” asupra presupuselor incidente, adăugând că investigaţia a fost cerută de la cel mai înalt nivel al guvernului cubanez. Havana a fost informată în privinţa “incidentelor” de către Ambasada SUA în 17 februarie.

Conform Washingtonului, la sfârşitul anului trecut, un grup de diplomaţi americani, o parte dintre ei ajunşi recent la Ambasada din Cuba, au început să aibă probleme grave de auz şi o “varietate” de alte simptome fizice, atribuite unui presupus dispozitiv sonic ascuns.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, a declarat miercuri că natura exactă a “incidentelor” nu este clară, adăugând că diplomaţii afectaţi s-au întors în SUA din “motive medicale” care nu le ameninţă vieţile.

Nauert a mai susţinut că FBI-ul şi Serviciul pentru Securitate Diplomatică investighează deja incidentele.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că în 23 mai Casa Albă a expulzat doi diplomaţi care lucrau la misiunea cubaneză din SUA, susţinând că a fost vorba de o “măsură reciprocă”. Havana a descris mişcarea respectivă ca “nejustificată”.

În timpul fostului preşedinte Barack Obama, în 2015, Cuba şi SUA, inamici de pe timpurile Războiului Rece, şi-au redeschis ambasadele pe teritoriile lor şi au reluat relaţiile diplomatice bilaterale limitate după mai mult de cinci decenii de ostilităţi.

Legăturile bilaterale ce durează de 2 ani ar putea fi acum la mijloc ca urmare a presupuselor “incidente”. Actualul lider american, Donald Trump, a suspendat de asemenea câteva elemente ale politicii lui Obama faţă de Cuba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor