Scriitor ucrainean: Anexarea Crimeei aduce Rusia mai aproape de Transnistria

Exact cu un an în urmă, pe 18 martie 2014, Rusia a semnat actul de anexare a Crimeei, făcând-o parte a teritoriului său. Astfel, Peninsula Crimeea, la acel timp parte a Ucrainei, a intrat sub controlul Rusiei, după ce anterior Rusia semnase tratatul de frontieră cu Ucraina prin care-i garanta acesteia integritatea teritorială.
”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea. (captură youtube.com)
Maria Maevschi
18.03.2015

Exact cu un an în urmă, pe 18 martie 2014, Rusia a semnat actul de anexare a Crimeei, făcând-o parte a teritoriului său. Astfel, Peninsula Crimeea, la acel timp parte a Ucrainei, a intrat sub controlul Rusiei, după ce anterior Rusia semnase tratatul de frontieră cu Ucraina prin care-i garanta acesteia integritatea teritorială.

Procesul a stârnit multe controverse şi este considerat de către UE, G7, OSCE, NATO si ONU drept o anexare ilegală, care a început ca urmare a intervenţiei Rusiei în diviziunile administrative ale Ucrainei: Republica Autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol, după ce autorităţile locale nerecunoscute şi-au declarat independenţa faţă de Ucraina şi au organizat un referendum, sub ocupaţie militară rusă - referendum nerecunoscut şi considerat ilegal de guvernul de la Kiev şi de comunitatea internaţională.

Experţii afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să-şi extindă dominaţia până în Transnistria, construind astfel un coridor terestru din estul Ucrainei până în regiunea separatistă a Republicii Moldova.

Astfel, bine-cunoscutul scriitor ucrainean, Andrei Kurkov, este de părere că lipsa unei reacţii neîntârziate şi dure din partea Occidentului faţă de anexarea Crimeei de către Rusia, i-a dat preşedintelui rus, Vladimir Putin libertatea de a acţiona în continuare nestingherit, ajungând până în regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria.

„Invazia Crimeei a marcat începutul războiului. Lipsa unei reacţii a Occidentului i-a indus lui Putin ideea că ar putea să-şi extindă teritoriul, să planifice ocuparea sud-estului şi unificarea lui cu Transnistria. După anexarea Crimeei, Transnistria a cerut Kremlinului să o accepte ca parte a Federaţiei Ruse. Deci, în mod evident, au existat planuri de dezintegrare a Ucrainei”, a declarat Kurkov într-un interviu acordat insidehalton.com.

„Ucraina nu va fi niciodată aşa cum a fost înainte. Rusia însă nu se va schimba. Chiar dacă Putin este eliminat de la putere, nu există nici o forţă democratică care ar încerca să schimbe politica din Rusia”, a mai adăugat scriitorul.

Anexarea Crimeea a avut loc după trei săptămâni de ocupaţie de către forţele ruse şi a fost urmată imediat de un conflict armat în estul Ucrainei între separatiştii proruşi şi armata ucraineană, care s-a soldat cu mii de victime până în prezent.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor