R. Moldova continuă să trăiască cu fantomele Uniunii Sovietice
alte articole
Ion Sturza, fost prim-ministru şi om de afaceri a participat la o emisiune televizată la Digi 24 unde a comentat situaţia din Republica Moldova după alegerile parlamentare. Politicianul a declarat că, Moscova a desfăşurat mai multe operaţiuni speciale de compromitere a liderilor de la Chişinău, inclusiv prin oferirea unor scheme economice dubioase. Ion Sturza spune că proeuropenii l-au şantajat, la rândul lor, pe liderul comunist Vladimir Voronin:
Unii dintre liderii de la Chişinău de astăzi - de dreapta, naţionali, proeuropeni - sunt profund ancoraţi în Rusia, a afirmat, la Digi24, fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza. Omul de afaceri susţine că Moscova a desfăşurat mai multe operaţiuni speciale de compromitere a liderilor de la Chişinău, inclusiv prin oferirea unor scheme economice dubioase. Ion Sturză spune că proeuropenii l-au şantajat, la rândul lor, pe liderul comunist Vladimir Voronin şi au favorizat astfel apariţia în Parlament a unei veritabile „coloane a V-a” a Kremlinului. În aceste condiţii, avertizează fostul premier, nu e exclusă o „rebeliune” a intelectualităţii moldovene împotriva actualei guvernări proeuropene.”
Abordarea ruşilor a fost altfel, n-a fost una politico-militară, a arătat Ion Sturza. „Ei s-au infiltrat, inclusiv acaparând minţile liderilor politici de dreapta de la Chişinău. Au fost multiple operaţiuni speciale de compromitere a liderilor de la Chişinău, inclusiv prin oferirea unor scheme dubioase economice. Eu le-am spus din start: fiţi atenţi că aici n-o să vină cu tancurile, o să vină cu oferte generoase, să faceţi un „deal”, să faceţi ceva bani din energetică. Eu cred că unii din liderii de la Chişinău de astăzi, de dreapta, naţionali, proeuropeni, sunt profund ancoraţi în Rusia. Şi ăsta e pericolul, pentru că ei şi fac ce vor”, a declarat Ion Sturza.
Ruşii nu merg cu tancurile în Republica Moldova, merg cu diversiuni, inclusiv prin atragerea către contractul actual de furnizare a energiei electrice în Republica Moldova, spune fostul premier. Cineva l-a reconfigurat în aşa fel încât, astăzi, 80 la sută din necesarul de energie electrică al R. Moldova vine din Transnistria, iar acum, au început deja presiunile din partea Transnistriei.
De asemenea politicianul a declarat că guvernul Ponta a făcut o ofertă guvernului Leancă-prieten de finanţare a interconexiunii electrice dintre cele două ţări: „Guvernul lui Iurie Leancă încă se gândeşte. Guvernul proeuropean Leancă încă se gândeşte”, a repetat Ion Sturza, în condiţiile în care, susţine fostul premier, interconectarea energetică cu România este absolut fezabilă comercial, fără a fi necesari bani de la buget.”
Spre deosebire de aceşti lideri proeuropeni, comuniştii lui Vladimir Voronin, confruntaţi cu presiunile Rusiei în trecut, „au avut sentimentul de statalişti, moldoveni primitivi ş.a.m.d, şi nu au cedat”, a arătat Ion Sturza. „Acum, în Parlament, avem o coloană a V-a veritabilă a Rusiei, o extensie a Kremlinului, care dimineaţa primesc pe fax instrucţiunile de la Moscova – aşa-numiţii socialişti ai lui Dodon, care nu sunt o opoziţie de stânga, ci o coloană a V-a, care acţionează pe banii Moscovei, pe instrucţiunile Moscovei. Şi dacă ai 20% din Parlamentul de la Chişinău, zi de zi, distructivitatea va fi mai prezentă”, a declarat fostul premier.
În aceste condiţii, relaţia dintre electoratul de dreapta, proeuropean, şi partidele aflate la guvernare la Chişinău e foarte fragilă şi tensionată, avertizează Ion Sturza. „În Moldova nu vorbim despre un Maidan, dar vorbim despre o posibilă rebeliune a părţii inteligente, a părţii civilizate a societăţii, care poate să nu mai tolereze o parte a guvernării sau un comportament indiferent şi arogant”, a declarat fostul premier al Republicii Moldova (februarie – decembrie 1999), Ion Sturză.