Generalul Ion Costaş: ”Ce se petrece în Donbass este tras la indigo după ce a fost în Transnistria”

Prezentarea filmului documentar „Masacrul inocenţilor – cronica unui război  uitat”, realizat de jurnalistul Victor Bucătaru. În imagine, Mircea Druc, premier al  Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (1990-1991), şi generalul  Ion Costaş, ministru al afacerilor interne în Guvernul Republicii  Moldova (1990-1992).
Prezentarea filmului documentar „Masacrul inocenţilor – cronica unui război uitat”, realizat de jurnalistul Victor Bucătaru. În imagine, Mircea Druc, premier al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (1990-1991), şi generalul Ion Costaş, ministru al afacerilor interne în Guvernul Republicii Moldova (1990-1992). (Ion Anton)

La 23 de ani de la izbucnirea războiului din Transnistria, Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români, Institutul Fraţii Golescu, Acţiunea 2012 şi Studio SINM au prezentat ieri la Clubul Ţăranului Român filmul documentar „Masacrul inocenţilor – cronica unui război uitat”, realizat de jurnalistul Victor Bucătaru. Mircea Druc, premier al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (1990-1991), şi generalul Ion Costas, ministru al afacerilor interne în Guvernul Republicii Moldova (1990-1992), au explicat în cadrul dezbaterii de după film care au fost mizele Rusiei şi cum destabilizarea Ucrainei din prezent este trasă la indigo după războiul acesta.

Mircea Druc a subliniat că războiul ruso-român de pe Nistru din 1992 nu putea fi evitat, ”iar ghinonul basarabenilor a fost prezenţa dincolo de Nistru a arsenalelor şi depozitelor de arme care au fost evacuate de armata imperială sovietică din ţări ale fostului lagăr socialist precum Cehia, Ungaria, Polonia şi Bulgaria”. Valoarea acestor depozite se ridica la peste 4 miliarde de dolari.

În opinia sa, conflictul dintre Chişinău şi Tiraspol a început deoarece complexul militar-industrial de la Tiraspol, împreună cu anumite forţe anti-Gorbaciov de la Moscova, nu voia să admită că Imperiul Sovietic, URSS, va dispărea. Miza era împărţirea bogăţiei complexului agraro-industrial (fostele colhozuri, sovhozuri etc.). Separatiştii au opus rezistenţă pentru ca acestea să rămână pe teritoriul Transnistriei.

Fostul premier a omagiat victimele războiului uitat, care au luptat cu demnitate şi patriotism, în ciuda echipării deficitare, şi a exprimat temerea că numărul tinerilor pregătiţi să lupte şi să moară pentru ţara lor este tot mai mic de ambele părţi ale Prutului.

”Noi suntem învingătorii în acest război ruso-român de la Nistru pentru că URSS a dispărut, iar separatiştii au luptat pentru menţinerea unui bastion de aur al statului sovietic”, a mai afirmat Druc. Fostul premier consideră că Federaţia Rusă se va dezmembra ca orice imperiu.

La rândul său, generalul Ion Costaş, autorul volumului ”Transnistria 1989–1992. Cronica unui război nedeclarat”, a arătat că moldovenii erau extrem de slab dotaţi cu tehnică militară. ”Noi am fost o regiune a unui Imperiu Sovietic. Nu aveam minister de Interne, ci ministerul de Interne al URSS, era Ministerul de Apărare al Uniunii Sovietice...Apoi după destrămarea URSS, R.Moldova nu avea armată naţională. Noi am avut doar nişte TAB-uri din România şi un singur tanc. A fost extrem de greu să apărăm integritatea şi demnitatea poporului român”, a explicat fostul ministru de Interne şi al Apărării din R.Moldova.

Pe de altă parte, el l-a acuzat pe Mircea Snegur, primul preşedinte al Republicii Moldova, că s-a lăsat convins de ruşi să-l elibereze pe Igor Smirnov, deţinut în subsolul Ministerului de Interne, a semnat pentru statutul de pacificatori al forţelor armate ruse ”care au luptat împotriva noastră cu tancuri şi tunuri”, a acceptat ca armata a 14-a să rămână ca armată rusă pe teritoriul Republicii Moldova şi a restabilit Partidul Comunist.

Costaş a mai deplâns faptul că veteranii războiului din 1992 şi familiile lor au fost marginalizaţi, uitaţi şi trăiesc în condiţii grele în prezent.

Referitor la destabilizarea Ucrainei de către Rusia, generalul a susţinut că ”ce se petrece în Donbass este tras la indigo cu ce a fost în Transnistria”, arătând că Kremlinul nu şi-a schimbat tactica de luptă, de la războiul propagandistic împotriva conducerii statului până la cel hibrid.

Generalul a mai avertizat că Ucraina ar putea fi nevoită curând să lupte pe două fronturi – Transnistria şi Donbass, deoarece ”scopul principal al lui Putin este crearea Novorossiei care să cuprindă regiunile Doneţk, Lugansk, Kherson, Odessa şi să ajungă până la gurile Dunării”. În opinia sa, ruşii nu înţeleg decât limbajul forţei militare, iar diplomatic nu poţi obţine nimic de la ei.

Jurnalistul Sorin Bucătaru, fiul regizorului Victor Bucătaru care a avut acces în zona de conflict şi a realizat filmul “Masacrul Inocenţilor – cronica unui război uitat”, a subliniat că filmul ”este despre aceşti inocenţi care au luptat cu un automat la doi-trei oameni şi echipaţi în uniforme de zugravi şi constructori”.

Generalul(r) Mircea Chelaru, fost şef al Statului Major al armatei române, a susţinut şi el că războiul de pe Nistru a fost pierdut la Chişinău, dar ”românii care au murit au dat un semnal de demnitate”. El a mai arătat că Rusia a acţionat imediat pentru a opri unirea R.Moldova cu România, folosind Transnistria, la fel cum a făcut şi atunci când Ucraina a decis să se apropie de Uniunea Europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe