Scandalul Tel Drum-Dragnea. "Follow the money! Restul e doar zgomot, nu ajută pe nimeni"

Acţiunile la purtător oferă o anonimitate cvasitotală, un scut pentru corupţie şi conflicte de interese şi pot fi uşor folosite pentru a te ascunde de plata impozitelor, a atras atenţia fostul secretar de stat Gabriel Biriş, care s-a declarat indignat că statul admite un astfel de lucru.
Andrei Pricopie
13.07.2017

alte articole

Gabriel Biriş (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.07.2017

Fostul secretar de stat tehnocrat Gabriel Biriş a remarcat foarte mult "bla, bla" pe tema acţiunilor la purtător, temă generată de "descoperirea" faptului că o firmă din Teleorman, Tel Drum, asociată cu liderul PSD Liviu Dragnea, ar avea acţiuni la purtător.

"Văd şi că DNA s-a sesizat în urma unui investigaţii de presă făcută de RISE (da, cei "călcaţi de antifraudă"). Lucrurile sunt simple, aşa cum spunea un prieten evreu bătrân: "Gabi, follow the money. Money talks". Ce atâtea discuţii? Follow the money! Să vadă Fiscul cine a primit dividende şi ce a făcut cu ele. Nu au cum să nu ştie, firma a trebuit să reţină şi să plătească impozitul pe dividend. Să vadă dacă nu cumva a fost doar tranzit prin contul respectiv, dacă nu cumva UBO (beneficiarul final - n.r.) era altcineva (by the way, înţelegem acum şi de ce de propunerea mea de full disclosure cu privire la UBO nu prea vrea nimeni să vorbească serios). Să vadă şi dacă cei care au votat în AGA sunt mereu aceiaşi şi dacă nu să investigheze cum s-au transferat acţiunile (transferul era impozabil, cineva trebuia să plătească impozit). Banii vorbesc. Restul pe acest subiect este doar zgomot, nu ajută pe nimeni", a declarat Biriş.

Fostul secretar de stat tehnocrat a adresat şi o serie de întrebări publice celor de la ANAF: a fost vreodată luat în calcul ca factor de risc la analizele de risc pe care le face (alea în urma cărora s-au dus la RISE) faptul că o societate are acţiunile la purtător? Cum aplică acolo regulile de transfer pricing? Cum impozitează transferul acestor acţiuni? I-a interesat vreodată acest subiect?

Biriş susţine că lucrează de 22 de ani în consultanţă de business, prima jumătate în multinaţionale, a doua în firma sa de avocatură, însă nu a avut niciodată vreun client şi nici nu a întâlnit în tranzacţiile în care a lucrat firme cu acţiuni la purtător, ştie de ele doar din teorie.

"Nu înţeleg cum statul admite furnizori cu acţiuni la purtător, nu înţeleg cum nimeni până acum nu s-a gândit ce scut oferă anonimitatea cvasitotală a acţiunilor la purtător pentru corupţie/conflicte de interese. Nu înţeleg cum a fost posibil ca acţiunile la purtător să mai poată exista în condiţiile în care este evident că ele pot fi uşor folosite pentru a te ascunde de plata impozitelor atunci când, de exemplu, cineva vinde acţiunile", a subliniat Biriş.

Celor care o să îi spună că acţiunile la purtător sunt bune, că sunt oameni de afaceri care vor să fie discreţi, fostul secretat de stat le spune aşa: există soluţie şi pentru asta, englezii îi zic "trustee".

"Publicul nu ştie cine sunt acţionarii, dar dacă autorităţile (fiscale, judiciare, spălarea banilor etc.) au motive să vrea să ştie, trustee-ul trebuie să spună cine este UBO. Altfel, avem un scut oferit de lege nu numai pentru evaziune, corupţie, dar chiar şi pentru finanţarea terorismului - iar asta este inacceptabil!", a detaliat Biriş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor