USR: O schemă instituţională de amploare a fost pusă în mişcare pentru ca Dragnea să fie premier

Prin modificările aduse de proiectul de Cod Administrativ, condamnaţii penal vor putea fi membri ai Guvernului, dacă sunt reabilitaţi, mişcare ce face parte dintr-o schemă instituţională de amploare menită să îi deschidă calea liderului PSD Liviu Dragnea spre funcţia de premier, trage un semnal de alarmă USR.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

O schemă instituţională de amploare a fost pusă în mişcare pentru ca preşedintele PSD Liviu Dragnea să poată să fie prim-ministru al României, a tras un semnal de alarmă, miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi România.

Odată cu intrarea în vigoare a Codului Administrativ, se abrogă o serie de legi, printre care şi celebra L90/2001 pentru organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, care stipulează că "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate".

USR reaminteşte că acest articol de lege a fost contestat la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului. Deşi CCR a declarat că sesizarea de neconstituţionalitate este inadmisibilă, a decis că «sintagma "au suferit condamnări penale" încetează să funcţioneze ca o interdicţie dacă persoanele ce au suferit o condamnare penală sunt beneficiarele unei legi de dezincriminare, de amnistie sau au beneficiat de o hotărâre judecătorească definitivă de reabilitare».

Astfel, la art. 17 din proiectul de Cod Administrativ se precizează că: "Pot fi membri ai Guvernului persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au cetăţenia română şi domiciliul în ţară; se bucură de exerciţiul drepturilor electorale; nu au suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea."

"Curtea Constituţională a României, prin decizia nr. 304/2017, pronunţată în urmă cu o săptămână, şi Ministerul Dezvoltării Administraţiei Publice si Fondurilor Europene, sub conducerea lui Sevil Shhaideh, au pregătit terenul pentru ca Liviu Dragnea să poată fi prim-ministru, odată ce intervine reabilitarea. Iar acest fapt se poate petrece mai curând decât am putea crede, nu după termenul de reabilitare prevăzut de lege, ci prin proiectul legii graţierii, aflat acum în dezbatere la Camera Deputaţilor. E o schemă instituţională de amploare pusă în mişcare pentru ca Liviu Dragnea să fie prim-ministru", a declarat Florina Presadă, senator USR.

Uniunea Salvaţi România cere reformularea sau abrogarea acestui articol, astfel încât România să nu fie condusă de un Guvern compus din condamnaţi penal.

Potrivit raportului de activitate al Guvernului pentru săptămâna 03.07.2017 – 07.07.2017 şi a foii de parcurs ce face parte integrantă din acesta, până la 15.08.2017 trebuie finalizată avizarea interministerială a Codului Administrativ, deci şi orice dezbatere publică, PSD propunându-şi adoptarea lui în acest an, astfel încât el să intre în vigoare începând cu 1.01.2018.

În acest context, USR solicită MDRAPFE organizarea unor dezbateri reale şi adecvate ale proiectului. În opinia noastră, sunt necesare dezbateri publice la revenirea din concedii a românilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne