Congresul SUA cere NSA să furnizeze dovezi convingătoare că Obama l-a spionat pe Trump
alte articole
Republicanul Devin Nunes, nimeni altul decât liderul Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, a susţinut miercuri o conferinţă de presă explozivă în care a declarat presei că echipa lui Donald Trump a fost interceptată în timpul campaniei. Mai rău, informaţiile ar fi fost vehiculate în interiorul administraţiei Barack Obama.
Dacă în anii '70, preşedintele Nixon a fost dat jos pentru un scandal mult mai redus - faimosul Watergate - astăzi, haosul care învăluie elita politică americană şi războul secret ce are loc de peste un an în cadrul serviciilor de informaţii - estompează dezvăluirile.
Ieri, anchetatorii unei comisii a Congresului cer altei agenţii americane de informaţii - NSA - o potenţială dovadă zdrobitoare – care să arate dacă administraţia Obama a spionat echipa de tranziţie a preşedintelui Trump şi, posibil, chiar şi pe acesta.
Presupusa dovadă ar trebui să înlăture orice îndoială cu privire la faptul că administraţia Obama, în ultimele sale zile, a folosit acoperirea furnizată de supravegherea legitimă a ţintelor străine pentru a-l spiona pe Donald Trump.
În mod curios, FBI nu a răspuns la solicitarea făcută de Comisia pentru Informaţii a Camerei care a cerut documente lămuritoare. Cu toate acestea, este probabil ca documentele pe care la va prezenta NSA Comisiei să ofere mult mai multe informaţii decât a văzut sau a descris până acum Nunes – inclusiv ceea ce o sursă a descris ca fiind "o potenţială dovadă convingătoare care să susţină teoria spionajului".
Informaţii secrete care arată o colectare “accidentală” a comunicaţiilor echipei lui Trump, aparent văzute de Nunes şi descrise de acesta în termeni vagi la conferinţa de presă explozivă de miercuri, au provenit din mai multe locuri, au declarat pentru Fox News surse din Capitol Hill.
Aparent, serviciile de informaţii au vehiculat un document secret în care au "omis" să şteargă (prin editare) numele unor personalităţi politice americane, din anturajul lui Trump, lezând imaginea echipei sale şi iscând teorii în presa mainstream.
În plus, Nunes a declarat că surse din cadrul comunităţii americane de informaţii i-au prezentat informaţiile legate de spionarea comunicaţiilor echipei lui Trump şi chiar a preşedintelui.
Şeful FBI implicat
Mai tulburător este că, după ce directorul FBI James Comey a declarat, luni, în cadrul unei audieri congresionale că nu a avut loc nicio monitorizare a lui Trump, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Cameră afirmă că FBI-ul nu cooperează cu investigaţia sa.
Nunes a mai declarat că nu poate exclude faptul că s-ar putea ca preşedintele Obama să fi ordonat supravegherea lui Trump.
În cele din urmă, şi contrar unor rapoarte media anterioare, Nunes a clarificat faptul că operaţiunea de supraveghere nu a avut legătură cu o investigaţie anterioară desfăşurată de FBI asupra unei posibile alianţe între tabăra lui Trump şi Rusia.
Această supraveghere, a subliniat Nunes reporterilor, nu are nimic de- a face cu Rusia. O mare parte din mass media liberală a propus acest argument, conform căruia o monitorizare a comunicaţiilor lui Trump şi ale consilierilor săi ar confirma doar faptul că relaţiile sale cu Rusia sunt suspecte şi astfel ar necesita un mandat pe baza legii FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act).