Scandalul "Degradarea biologică". Stanomir: Principalul inamic al lui Geoană e Geoană. Are sindromul Dr. Jekyll şi Mr. Hyde

Mircea Geoana (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.09.2024

Principalul inamic al lui Mircea Geoană este Mircea Geoană însuşi, a apreciat, într-o emisiune Digi24, cunoscutul profesor Ioan Stanomir, de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.

"E ciudat că Mircea Geoană face exact ceea ce orice om normal ar evita să facă. O repetare a cursei cu Traian Băsescu! Totuşi, eu pot înţelege din punct de vedere psihologic antipatia profundă a domnului Geoană faţă de Traian Băsescu. Nu pot înţelege de ce nu ţi-o stăpâneşti! Şi dacă răbufneşte, nu pot înţelege de ce nu o corectezi. Pentru că expresia de 'degradare biologică' este o expresie care trimite la un dispreţ profund faţă de demnitatea umană!", a declarat Ioan Stanomir.

Politologul a explicat că, din punct de vedere al interesului pragmatic al candidatului Mircea Geoană, "este o atitudine greu de înţeles, contraproductivă şi destructivă, pentru că Traian Băsescu îl poate întrece oricând pe Mircea Geoană în ceea ce priveşte virulenţa replicilor".

"Şi-aş mai spune că, plasându-se într-o cursă neprovocată cu Traian Băsescu, Mircea Geoană ratează cursa prezidenţială, pentru că, până la urmă, e un sentiment de deja vu! A fost Preşedinte pentru o noapte! A spus! A dansat! Imaginile acelea au rămas în memoria publicului! Acum, ca să o iei de la capăt şi să le reaminteşti românilor, mie mi se pare straniu, pentru că, şi cu aceasta închei, modul în care Mircea Geoană se comportă nu face decât să aducă aminte multora că principalul inamic al lui Mircea Geoană este Mircea Geoană însuşi", a continuat Ioan Stanomir.

Potrivit politologului, în anumite momente cheie ale campaniilor din trecut şi ale carierei lui Mircea Geoană, măsura, orgoliul şi aroganţa au fost principalii săi inamici.

"Poate că românii pot ierta mediocritatea, gafele pasagere, dar cred că a numi pe cineva care te întrece oricând la vorba acidă politică şi la replica de substanţă 'degradat biologic' e o dovadă implicită că numeşti degradat biologic pe cineva care este capabil oricând să facă o asemenea postare! Ori postarea lui Traian Băsescu nu dovedeşte degradare biologică, dovedeşte memorie şi dovedeşte din partea lui Mircea Geoană că aceste reinventări succesive sunt şi o formă de cameleonism! Şi rămâne de văzut cât îi vor servi... Mircea Geoană doreşte cu disperare să se reinventeze!", a precizat Ioan Stanomir.

Din perspectiva analistului, trecutul e întotdeauna un bagaj de care mulţi dintre noi am dorit cu disperare să ne despărţim. Dar trecutul, mai ales când eşti om politic, om de stat, te urmăreşte.

"Şi când faci şi greşeala de a dezgropa tu, atacând pe cineva care nu mai are nicio miză în politica românească alta decât de a-ţi da replica, este cu adevărat suicidar... Domnul Mircea Geoană candidează din perspectiva de independent. Ca independent, el trebuie să facă dovadă de calităţi pe care alţii, mai partizani, nu le au! Dimpotrivă, aş spune că alţii, mai partizani, par mai prudenţi decât Mircea Geoană. Aici, încă o dată, subestimarea unui om politic este o greşeală formidabilă... Spun doar că eu cred că este bine pentru domnul Mircea Geoană din perspectiva candidaturii sale să încerce să-şi construiască un profil", a punctat Ioan Stanomir.

Readucerea lui Traian Băsescu în arenă readuce în arenă, în opinia profesorului, şi propriul trecut politic al lui Mircea Geoană.

"Ori, cred că Mircea Geoană a făcut foarte mari eforturi să se autoportretizeze ca un om euroatlantic şi federator. Ori, în calitate de candidat independent la Preşedinţie, să te cerţi şi să atragi în ceartă după o insultă! Instinctul lui Traian Băsescu este acela de a capitaliza pe marginea unei dispute care se naşte. Şi eu cred că Mircea Geoană nu are nevoie de Traian Băsescu în preajma sa. Marcel Ciolacu a spus, într-o formulă destul de atipică pentru domnia sa, că poate depune mărturie despre tovărăşiile prea puţin frecventabile ale domnului Mircea Geoană! Vedeţi? Oriunde treci, laşi amintiri. Iar amintirile pe care el le-a lăsat în PSD sunt suficient de puternice pentru ca PSD-ul să-l prefere pe Marcel Ciolacu în defavoarea lui Mircea Geoană", a afirmat Ioan Stanomir.

Profesorul universitar a atras atenţia că apelul la memorie este periculos pentru că trezeşte un instinct al amintirii la foarte mulţi. De exemplu, şi Marian Vanghelie are amintiri despre Mircea Geoană.

"Şi cum ar arăta pentru un euroatlantic garantat de Jens Stoltenberg să intre în rama poveştii lui Marian Vanghelie. Pentru că aici, vedeţi, lăsând orice fel de ironie la o parte, este sindromul Dr. Jekyll şi Mr. Hyde al domnului Geoană. Ce este cu adevărat Mircea Geoană? Este cel care era adânc înfipt în politica românească, mergând mână-n mână cu Marian Vanghelie şi cu Vântu? Sau este cel care primeşte medalie în momentul părăsirii mandatului de secretar general adjunct? E o întrebare, şi devine o întrebare de campanie prezidenţială, exact genul de întrebare pe care domnul Geoană nu şi-ar dori-o!", a conchis Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor