Scandalul Anastasiu. Şeful Expert Forum: Bolojan şi Dan trebuiau să anticipeze asaltul mafiei securisto-pesediste (şi parţial PNL-istă)

Preşedintele Expert Forum, Sorin Ioniţă, a comentat, duminică, pe marginea celui mai nou scandal care a lovit în plin Palatele Victoria şi Cotroceni: cazul vicepremierului Dragoş Anastasiu, care timp de 8 ani de zile a dat şpagă unei funcţionare ANAF ca să fie "totul ok" la controale.
"Problema cu Dragoş Anastasiu nu-i că a scos sistemul de prin sertare ce cratiţe murdare a găsit şi le-a aruncat în capul Guvernului Bolojan. Când te porneşti la luptă cu mafia securisto-pesedistă (şi parţial PNL-istă) care a ocupat de ani de zile administraţia şi companiile publice, reacţia ei era de aşteptat, nu? Problema e în primul rând că a avut cu ce să arunce, iar Bolojan şi Nicuşor Dan trebuiau să anticipeze asta şi să nu pună în acea funcţie un om cu vulnerabilităţile lui Anastasiu. În al doilea rând, nu-i vreo mare pierdere dacă pleacă: o astfel de reformă a statului nu se face cu cel mai şmecher băiat, care îi cunoaşte pe toţi ceilalţi băieţi şmecheri fiindcă au mâncat şi au băut împreună, ori a avut succes în afaceri", a declarat Sorin Ioniţă.
Din perspectiva şefului Expert Forum, o astfel de reformă se face cu mare transparenţă către public, sprijin al partenerilor externi care au studiat de decenii problema şi maximă claritate de analiză.
"Or, asta n-am prea văzut până acum. Unde e documentul strategic de viziune şi analiză propus de vicepremier care să arate câte companii de stat avem, în ce domenii, care sunt în pieţe concurenţiale şi care nu, care asigură bunuri publice esenţiale şi care nu, şi cum se leagă asta de practica europeană a SGI / SGEI (services of general – economic – interest)? A pune într-o găleată toate 'companiile publice' – au, n-au monopol pe anumite prestaţii, funcţionează sau nu în piaţa concurenţială etc. – şi a face pe ele o medie de indicatori financiari şi de management e un nonsens", a afirmat Sorin Ioniţă.
Potrivit analistului, reducerea membrilor şi indemnizaţiilor din Consiliile de Administraţie e o mişcare bună pentru publicul nervos, dar altfel una naivă şi care nu rezolvă cu nimic proasta funcţionare a entităţilor.
"Pică pe noi raftul cu studii şi rapoarte comparative care arată că Tarom n-are nimic de-a face cu Romsilva, Eximbank cu CFR, societăţile din energie cu Monitorul Oficial, samd. Analizele trebuie să fie sectoriale şi specifice, încercând să echilibreze partea comercială cu cea de serviciu public (dacă există) şi să facă managerului un contract cu indicatori judicioşi în acest sens. Dar ele se pot face abia după ce inventariem măcar companiile publice, la nivel central şi local, sarcină mai dificilă decât vă imaginaţi şi încă nerealizată. Până acum n-are aerul că vicepremierul ştie toate astea, nici nu cred că urmează să se apuce de documentare în următoarele luni. N-am văzut în acel grup de reflecţie propus să-l asiste pe nimeni care să fi publicat vreodată opinii pe asemenea chestiuni de politică publică. Altminteri, da, sunt de acord că i s-a înscenat această criză de diverşi băieţi şi fete de prin PSD, servicii şi Justiţie. Dar a fost atât de uşor", a punctat Sorin Ioniţă.