Scandal în DNA: Kovesi reclamă decizia lui Tiberiu Niţu

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi este nemulţumită de decizia luată de procurorul general Tiberiu Niţu de a-l demite pe şefului Secţiei I a DNA, Lucian Papici.
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)
Epoch Times România
03.10.2013

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi este nemulţumită de decizia luată de procurorul general Tiberiu Niţu de a-l demite pe şefului Secţiei I a DNA, Lucian Papici.

Într-un comunicat remis de DNA reiese că nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii instituţiei motivele concrete pentru care procurorul general Tiberiu Niţu a decis revocarea lui Lucian Papici şi a Marianei Alexandrescu din funcţiile deţinute, apreciind că "nu există motive care să justifice" decizia.

Procurorul anticorupţie care se ocupă de dosarul "Referendumul" al vicepremierului Liviu Dragnea, Lucian Papici, a fost demis de procurorul general Tiberiu Niţu. Decizie a fost luată imediat după ce ancheta a fost finalizată şi Papici a decis trimiterea în judecată a lui Dragnea, care este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

Tiberiu Niţu a decis revocarea lui Papici la scurt timp după ce îl delegase în funcţie, la 23 septembrie, la doar 7 zile după ce l-a numit pe post pentru următoarele trei luni.

"Prin ordinele procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de încetare a delegării celor doi procurori din funcţiile de conducere ale Secţiei de combatere a corupţiei, nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie motivele care au stat la baza acestei dispoziţii.

Activitatea profesională a procurorilor şefi, a căror delegare a fost încetată prin ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a remarcat prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere", se precizează în comunicatul postat pe situl DNA.

Ca procuror şef de secţie, Papici a girat toate marile dosare din România, în care au fost judecaţi oameni precum Dan Voiculescu, Gigi Becali, Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Decebal Traian Remeş, cazurile de magistraţi corupţi, poliţişti, vameşi, etc.

Totodată, DNA a primit ordinul lui Tiberiu Niţu prin care se dispune delegarea Iulianei Bendeac în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi a lui Viorel Ioan Cerbu în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei, dar în ceea ce priveşte delegarea celor doi "nu a fost solicitată în prealabil recomandarea prevăzută expres" în regulamentul de ordine interioară al instituţiei.

"Potrivit dispoziţiilor Regulamentul de ordine interioară al DNA, se prevăd următoarele: 'Procurorul şef al DNA îndeplineşte următoarele atribuţii: I) recomandă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie'", precizează comunicatul DNA.

Propunerile pentru funcţiile de procurori şefi din cadrul DNA trebuie ”agreate atât de ministrul Justiţiei, cât şi de conducerea DNA”, a declarat Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu pentru Agerpres.

”În această perioadă s-au vacantat funcţiile de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi de procuror şef adjunct al acestei secţii. Sunt două funcţii extrem de importante pentru că majoritatea dosarelor de mare corupţie sunt instrumentate la această secţie. Propunerea pentru numirea în funcţiile de conducere aparţine ministrului Justiţiei, avizul se acordă de CSM, iar numirea în funcţie se face de preşedintele României. Mă aştept ca pentru propunerile pentru aceste funcţii să se discute cu echipa managerială a DNA şi propunerea pentru aceste funcţii de conducere să fie agreată atât de ministrul Justiţiei, cât şi de conducerea DNA”, a declarat procurorul şef al DNA.

Kovesi a dezvăluit că la nivelul structurii pe care o conduce sunt în derulare şi alte investigaţii faţă de foşti sau actuali miniştri.

”Mai sunt şi alte investigaţii în curs faţă de persoane care au deţinut aceste calităţi, dar nu pot să le fac publice în acest moment. În momentul în care se vor desfăşura etapele procedurale şi li se aduce la cunoştinţă mai întâi acestor persoane că sunt învinuite sau că sunt cercetate, atunci vom putea face publice aceste informaţii”, a susţinut Codruţa Kovesi.

Procurorul şef al DNA a subliniat că dosarele de mare corupţie vor fi în continuare investigate de procurorii anticorupţie indiferent de funcţiile deţinute de persoanele respective sau de culoarea politică a acestora.

”Nu anchetăm persoanele în funcţie de apartenenţa la un partid sau nu, ci în funcţie de faptele penale pe care acestea sunt suspectate că le comit”, a adăugat aceasta.

Codruţa Kovesi a declarat că se va pronunţa în perioada imediat următoare asupra legalităţii soluţiei date de Papici în dosarul lui Dragnea.

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, atacă dur decizia lui Niţu:

"Scopul USL a fost să pună mâna pe conducerea DNA, să-i dea afară pe procurorii care fac dosare profesioniste, adică să scape de justiţie. Sunt foarte supărată şi eu. E evidentă mişcarea. În clipa în care a finalizat dosarul Dragnea, domnul Papici a fost revocat din funcţie de Niţu. De asta l-a pus Ponta pe Niţu acolo. Să îi scape pe Dragnea şi pe toţi. Sunt o haită de hoţi care acum dau afară procurorii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor