Scanarea cărţilor de către Google - legală

Apelul grupulului Authors Guild privind legitimitatea proiectului Google Books a fost respins de o Curte de Apel din New York. Scriitorii susţin că acest proiect îi privează de veniturile care li se cuvin.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
19.10.2015

O Curte de Apel din New York a decis vineri că efortul masiv al Google de a scana milioane de cărţi pentru o bibliotecă online nu încalcă legea dreptului de autor, respingând acuzaţiile unui grup de autori care susţin că proiectul îi privează în mod ilegal de venituri, conform Reuters.

Curtea a respins acuzaţiile de încălcare a dreptului de autor din partea grupului Authors Guild şi a altor câţiva scriitori individuali, şi a decis că proiectul furnizează un serviciu public fără să încalce legea proprietăţii intelectuale.

În 2005, la un an după lansarea acestui proiect, autorii au dat în judecată Google, a cărui companie mamă este acum numită Alphabet Inc. Autorii susţin că proiectul i-a privat în mod ilegal de veniturile care li se cuvin.

Dar Google a susţinut că efortul va duce de fapt la creşterea volumului de vânzări deoarece cititorilor le va fi mai uşor să găsească lucrări la care altfel s-ar putea să nu ajungă.

Google a declarat că ar putea înregistra pierderi potenţiale de miliarde de dolari dacă autorii ar câştiga în acest caz.

Judecătorul Denny Chin, care a judecat cazul la tribunalul de nivel inferior, a respins litigiul în 2013. Dar autorii au făcut apel.

Chin a descoperit că scanarea de către Google a zeci de milioane de cărţi şi postarea anumitor pasaje ale acestora pe Internet constituie o “utilizare cinstită”, care se conformează legii americane a dreptului de autor.

Completul de judecată, format din trei judecători, a declarat că acest caz “testează graniţele utilizării cinstite”, dar a decis că practicile Google sunt în cele din urmă permise de lege.

Curtea de Apeluri din New York a mai respins un proces similar deschis de Authors Guild în iunie 2014 împotriva unui consorţiu de universităţi şi biblioteci de cercetare care au construit o bază de date online ce conţine milioane de lucrări scanate.

Proiectul Google Boooks a început după ce compania a ajuns la un acord cu mai multe edituri majore pentru a digitaliza cărţi aflate în colecţiile lor, atât lucrări actuale cât şi cele care nu mai sunt printate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor