Scanarea cărţilor de către Google - legală
alte articole
O Curte de Apel din New York a decis vineri că efortul masiv al Google de a scana milioane de cărţi pentru o bibliotecă online nu încalcă legea dreptului de autor, respingând acuzaţiile unui grup de autori care susţin că proiectul îi privează în mod ilegal de venituri, conform Reuters.
Curtea a respins acuzaţiile de încălcare a dreptului de autor din partea grupului Authors Guild şi a altor câţiva scriitori individuali, şi a decis că proiectul furnizează un serviciu public fără să încalce legea proprietăţii intelectuale.
În 2005, la un an după lansarea acestui proiect, autorii au dat în judecată Google, a cărui companie mamă este acum numită Alphabet Inc. Autorii susţin că proiectul i-a privat în mod ilegal de veniturile care li se cuvin.
Dar Google a susţinut că efortul va duce de fapt la creşterea volumului de vânzări deoarece cititorilor le va fi mai uşor să găsească lucrări la care altfel s-ar putea să nu ajungă.
Google a declarat că ar putea înregistra pierderi potenţiale de miliarde de dolari dacă autorii ar câştiga în acest caz.
Judecătorul Denny Chin, care a judecat cazul la tribunalul de nivel inferior, a respins litigiul în 2013. Dar autorii au făcut apel.
Chin a descoperit că scanarea de către Google a zeci de milioane de cărţi şi postarea anumitor pasaje ale acestora pe Internet constituie o “utilizare cinstită”, care se conformează legii americane a dreptului de autor.
Completul de judecată, format din trei judecători, a declarat că acest caz “testează graniţele utilizării cinstite”, dar a decis că practicile Google sunt în cele din urmă permise de lege.
Curtea de Apeluri din New York a mai respins un proces similar deschis de Authors Guild în iunie 2014 împotriva unui consorţiu de universităţi şi biblioteci de cercetare care au construit o bază de date online ce conţine milioane de lucrări scanate.
Proiectul Google Boooks a început după ce compania a ajuns la un acord cu mai multe edituri majore pentru a digitaliza cărţi aflate în colecţiile lor, atât lucrări actuale cât şi cele care nu mai sunt printate.