Savant NATO estonian condamnat pentru spionaj în favoarea Chinei

.
. (China Photos/Getty Image)

Serviciile de informaţii din Estonia au descoperit că unul dintre cunoscuţii oameni de ştiinţă estonieni ar fi fost recrutat de serviciile de informaţii militare chineze. Cercetătorul lucra la o instituţie de cercetare secretă aparţinând NATO, specializată în cercetări maritime şi submarine, potrivit unui raport Daily Beast.

Spionul, identificat ca Tarmo Kõuts, în vârstă de 57 de ani, a fost arestat recent şi a fost judecat săptămâna trecută. Bărbatul, „renumit în comunitatea ştiinţifică din Estonia pentru cercetările sale”, a fost condamnat pentru spionaj şi a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Citiți și Agenţia de informaţii externe din Estonia avertizează: "Beijing-ul domină şi reduce la tăcere ţările"

În timp ce serviciile de informaţii ale ţărilor baltice s-au concentrat puternic pe expunerea comploturilor şi a agenţilor ruşi, se crede că agenţii chinezi au penetrat recent masiv Europa de Est, deşi cazul Estoniei este prima condamnare de acest gen.

Cazul a rămas până acum câteva zile sub un ordin strict de interdicţie a publicării în presă, fiind popularizat doar după judecarea sa. Se presupune că savantul estonian ar fi avut acces la tehnologii şi cercetări NATO secrete, păstrând, în acelaşi timp, contactul cu ofiţeri chinezi timp de până la trei ani.

Citiți și Autoritatea Bancară Europeană atacată de hackeri. Chinezi

Potrivit lui Aleksander Toots, directorul adjunct al KAPO şi cel mai înalt oficial din domeniul contraspionajului din Tallinn, Kõuts a fost recrutat în 2018 de către Biroul de informaţii al Departamentului de Stat Major al Comisiei Militare Centrale - aşa cum este cunoscută agenţia de informaţii militare a regimului comunist. Savantul a lucrat împreună cu un presupus complice, care este încă judecat în instanţă. Ambii au fost arestaţi pe 9 septembrie 2020.

Oficialul de rang înalt al serviciilor de informaţii din Estonia a afirmat că Kõuts a fost recrutat pe teritoriul chinez în timpul unei călătorii: "El a fost motivat de slăbiciunile umane obişnuite, cum ar fi banii şi nevoia de recunoaştere", a declarat Toots.

Citiți și Institutul de Microbiologie din Manitoba dă afară doi chinezi implicaţi în activităţi ale Institutului de Virologie Wuhan

Gestionarii chinezi ai spionului au folosit un centru de reflecţie ca acoperire. Spionul a fost plătit cu peste 20.000 USD de către serviciile de informaţii chineze şi în plus s-a bucurat de mai multe călătorii plătite în sud-estul Asiei, despre care se spune că ar fi inclus şedere în hoteluri de lux şi restaurante de lux.

„Din 2006, Kõuts a fost direct implicat în sectorul de apărare”, se mentionează în raport. „A fost numit membru al Comitetului ştiinţific al Ministerului Apărării din Estonia, care supraveghează iniţiativele militare de cercetare şi dezvoltare ale ţării”. Fusese mult timp în comitetul ştiinţific al Centrului de Cercetare Submarină NATO din Italia. Acolo a ajutat la consilierea Alianţei cu privire la capacităţile şi strategia maritimă.

Citiți și ONU construieşte un centru de date în China

Kõuts deţinea, în ultimii paisprezece ani, o autorizaţie de securitate NATO, precum şi un „permis secret de stat” în Estonia. Cu toate acestea, autorităţile nu cred că a transmis, de fapt, informaţii militare confidenţiale specifice ofiţerilor chinezi de caz, ceea ce, probabil, a contribuit la obţinerea unei pedepse mai mici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe