Şapte membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana urmăriţi penal
alte articole
Procurorii Parchetului ICCJ au început urmărirea penală faţă de şapte membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, localitate unde şi-a cumpărat teren fiica preşedintelui Traian Băsescu.
Foştii membri ai Comisiei de Fond Funciar ai comunei Nana, suspectaţi că ar fi săvârşit infracţiunile de conflict de interese, abuz în serviciu şi fals material, sunt acuzaţi de 135 de fapte privind terenuri retrocedate ilegal mai multor persoane. În jur de 60-70 de hectare retrocedate ilegal ar fi ajuns la firma italiană care le-a vândut ulterior Ioanei Băsescu.
Aceştia au fost puşi sub acuzare în aprilie 2014, în urma sesizării transmise de Corpul de Control al premierului, care, la cererea lui Victor Ponta a cercetat modul în care au fost retrocedate terenurile în zona unde şi-a cumpărat Ioana Băsescu pământ.
Reamintim că, în cadrul unui interviu acordat pe 8 aprilie postului Antena 3, premierul Victor Ponta a ţinut să aducă la cunoştinţa telespectatorilor că, în Călăraşi, judeţ în care faţa preşedintelui, Ioana Băsescu şi-a cumpărat 300 de hectare de teren, au avut loc o mulţime de ilegalităţi, "al căror beneficiar final este Traian Băsescu".
Corpul de control al premierului a constatat că au primit aproape 60 de hectare persoane care nu erau îndreptăţite, care nu au avut teren în proprietate predat la cooperativa agricolă de producţie ori la stat sau care nu au avut asemenea moşteniri. Lungul şir de nereguli semnalate în raportul Corpului de Control al Premierului "culmina" cu achiziţionarea, în 2009 - 2010, de către firma Berfige a unor terenuri ce ar fi făcut obiectul unei arendării în condiţii nelegale, însumând 290,41 ha, terenuri ce au fost vândute 9 septembrie 2013 Ioanei Băsescu pentru suma de 5.844.864,26 lei.
Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă ICCJ au constatat ca parte din membrii Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, au emis în mod ilegal în perioada 2005 -2010, titluri de proprietate pe numele unor persoane care nu erau îndreptăţite să le primească, prejudiciind astfel domeniul privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Conform unui comunicat remis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în continuarea cercetărilor, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus prin ordonanţă, la 24 iunie, extinderea urmăririi penale faţă de suspecţii Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marius Neagu, Marian Dobre, Gheorghe Dobre (primarul comunei Nana), Georgică Stolea şi Constantin Manea pentru alte acte materiale pe care aceştia le-au săvârşit în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu, în total aproximativ 135 de acte materiale.
Primarul comunei Nana, Gheorghe Dobre şi Georgică Stolea sunt acuzaţi de conflict de interese şi abuz în serviciu, iar Tudoriţă Niculae, secretarul comunei Nana, Florian Deci, Marius Gelu Neagu şi Marian Dobre, sunt urmăriţi penal pentru conflict de interese, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În aceeaşi cauză mai sunt urmăriţi penal Simona Alina Preda, pentru fals material în înscrisuri oficiale, şi Constantin Manea, pentru abuz în serviciu, preciza atunci PICCJ.
Conform Mediafax, procurorul şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din PICCJ, Camelia Sutiman, a cerut recent Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să îi pună la dispoziţie documentele analizate de Comisia Nana precum şi raportul comisiei parlamentare.
Activitatea Comisiei de anchetă "Nana"şi-a încetat activitatea imediat după alegerile europarlamentare, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, motivând această hotărâre prin faptul că a fost începută urmărirea penală în cazul schimburilor de terenuri agricole din localitatea Nana, judeţul Călăraşi, pe baza raportului Corpului de control al primului ministru.
Anunţul a fost făcut de preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă, care a precizat că organele de urmărire penală pot avea acces la toate documentele referitoare la caz.