Noi discuţii comerciale la orizont după întâlnirea dintre Trump şi Xi

Zâmbete frumoase, declaraţii optimiste şi discuţii în spatele uşilor închise între Xi Jinping şi Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump stă alături de omologul său chinez Xi Jinping în timpul unei întâlniri în staţiunea Mar-a-Lago din Florida, SUA, 6 aprilie 2017.
Preşedintele american Donald Trump stă alături de omologul său chinez Xi Jinping în timpul unei întâlniri în staţiunea Mar-a-Lago din Florida, SUA, 6 aprilie 2017. (Getty Images)

Într-un punct critic al preşedinţiei sale, preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping şi-au încheiat vineri întâlnirea lor de două zile, fiind găsită o nouă cale pentru a se continua discuţiile comerciale.

Secretarul american al comerţului, Wilbur Ross, a declarat că Beijingul este interesat să reducă surplusul său comercial cu SUA, drept modalitate de a-şi controla propria inflaţie.

“Este pentru prima dată când i-am auzit să susţină acest lucru într-un context bilateral”, a precizat Ross.

Trump şi Xi au căzut de acord asupra unui plan de 100 de zile pentru negocieri care să crească exporturile americane în China şi să reducă deficitul comercial al SUA. Nu este clar când vor avea loc aceste discuţii şi nici ce paşi concreţi au în vedere cele două puteri.

Schimbarea tonului

Rezultatele discuţiilor de joi şi vineri între Xi şi Trump arată o schimbare semnificativă în atitudinea existentă între cele două ţări, în special cea a preşedintelui american. În timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, Trump a criticat dur politicile comerciale ale Chinei şi surplusul comercial al acesteia asupra SUA şi, luna trecută, el a semnat un ordin executiv pentru a investiga deficitul comercial cu regimul chinez.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat că joi şi vineri au avut loc discuţii sincere, calde şi deschise, în timp ce atmosfera a fost pozitivă.

“Am realizat un progres imens în relaţia noastră cu China. Vom face un progres suplimentar. Cred că relaţia dezvoltată de preşedintele Xi şi de mine este uimitoare”, a susţinut Trump.

Preşedintele chinezi a fost de acord cu omologul său american. “Ne-am implicat într-o înţelegere mai profundă şi am construit o încredere. Cred că vom continua să ne dezvoltăm într-o manieră stabilă pentru a forma relaţii prietenoase... pentru pacea şi stabilitatea lumii. Ne vom îndeplini răspunderea noastră istorică”, a declarat Xi.

Xi i-a prezentat lui Trump o invitaţie pentru a vizita China în acest an, pe care liderul american a acceptat-o. Nu a fost stabilită pe moment o dată pentru acel eveniment.

Coreea de Nord şi Siria pe agendă

Cei doi lideri au discutat de asemenea despre situaţiile din Coreea de Nord şi Siria.

China este singurul aliat politic al Coreei de Nord, vecinul său nord-estic. Phenianul a testat în repetate rânduri arme nucleare şi rachete balistice în ultimii ani, o mişcare împotriva căreia SUA se opun cu tărie. Trump a susţinut recent că dacă Beijingul nu va lua măsuri pentru a pune capăt programului de arme nucleare al Coreei de Nord, atunci SUA va acţiona pe cont propriu. În timp ce Beijingul a promis că va depune mai multe eforturile pentru a pune capăt ambiţiilor nucleare nord-coreene, Tillerson a precizat că politica unilaterală americană încă rămână în picioare.

SUA a lansat vineri dimineaţă mai multe rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene siriene, într-un aparent răspuns pentru un presupus atac cu arme chimice desfăşurat marţi în Siria, care s-ar fi soldat cu cel puţin 70 de morţi.

SUA, Germania şi Franţa au declarat că ele consideră că atacul a fost desfăşurat de guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Trump l-a informat pe Xi Jinping în privinţa atacului cu rachete în timpul unei cine de joi seara. Tillerson a susţinut că preşedintele chinez a declarat că înţelege răspunsul dat de SUA datorită copiilor ucişi în conflictul continuu din Siria.

Mai mult, Xi s-a întâlnit cu guvernatorul din Alaska, Bill Walker, şi familia sa în timp ce avionul preşedintelui chinez s-a realimentat în Alaska pe drumul de întoarcere în China. Walker a fost aşteptat să discute despre resursele naturale din Alaska, inclusiv resursele petroliere şi minerale, conform unei declaraţii publicate de Walker.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe