Şansă la o nouă viaţă pentru tinerii delincvenţi din R. Moldova

Cu suportul financiar al României mai mulţi minori din penitenciarele R. Moldova au beneficiat de cursuri profesionale pentru o ulterioară reintegrare socială.
Daniel Ioniţă şi Anatolie Munteanu la conferinţa de încheiere a proiectului ”O nouă viaţă pentru tinerii delicvenţi” (jusrice.gov.md)
Ştefan Sârbu
27.10.2017

Datorită unui acord de parteneriat încheiat de către Direcţia Instituţiilor Penitenciare subordonat Ministerului Justiţiei R. Moldova cu Universitatea de Vest şi Institutul Intercultural din Timişoara, România, timp de un an, minori din Penitenciarele nr. 10 Goian şi nr. 13 Chişinău au urmat cursuri de comunicare şi au învăţat meseria de bucătar, cofetar, frizer şi cizmar.

„Acestea au obţinut cunoştinţe, abilităţi profesionale şi certificate de absolvire pentru a se putea angaja după eliberarea din detenţie. Totodată, au fost realizate campanii de promovare a egalităţii de şanse pe piaţa muncii şi programe informative pentru facilitarea integrării lor”, au remarcat Secretarul general de stat, Anatolie Munteanu, şi ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniţă, în cadrul conferinţei de încheiere a proiectului „O nouă viaţă pentru tinerii delincvenţi”.

Daniel Ioniţă a menţionat că s-a reuşit să se facă ceva practic şi necesar. „Expertiza românească este rezultatul eforturilor de implementare a reformelor într-un sector important – cel al drepturilor omului.”

În context, ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari a specificat că reeducarea este principalul scop al pedepsei privative de libertate, în cazul unei condamnări penale. „Este foarte important ca odată cu ispăşirea acestei pedepse, foştii deţinuţi să se poată reintegra cât mai rapid în societate. În cazul delicvenţilor minori, şansa educaţiei în penitenciar este cu atât mai importantă cu cât mulţi dintre ei nu au niciun fel de formare profesională sau perspectivă pentru a-şi câştiga existenţa, la părăsirea penitenciarului.”

Proiectul „O viaţă nouă pentru tinerii delincvenţi” a reprezentat un model de bune practici pentru actorii locali implicaţi în domeniul incluziunii socio-profesionale a minorilor din detenţie. Contribuţia financiară a României la proiect a fost de 100.000 dolari din bugetul Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor