Centenarul Congresului militarilor moldoveni marcat la Chişinău

Conferinţa Ştiinţifică Inter-lă desfăşurată la Chişinău (23-26.10.2017)
Conferinţa Ştiinţifică Inter-lă desfăşurată la Chişinău (23-26.10.2017) (army.md)

Centrul de Cultură şi Istorie Militară desfăşoară, în perioada 23-26 octombrie, Conferinţa Ştiinţifică Internaţională cu genericul „100 de ani de la Congresul militarilor moldoveni: 20-27 octombrie 1917”.

Potrivit Ministerului Apărării, la eveniment participă cercetători ştiinţifici şi academicieni din Polonia, România, Ucraina şi Republica Moldova. Principalele subiecte de discuţie ale conferinţei vizează Congresul Militarilor Moldoveni, Mişcarea naţională din Basarabia, dar şi Evoluţia situaţiei din Basarabia şi Rusia în istoriografie şi memorii.

Programul activităţii a mai cuprins o lansare de carte şi o expoziţie de fotografie tematică. Astfel, Mihail Taşcă şi Gheorghe Vârtic şi-au prezentat cărţile “Congresul Militarilor Moldoveni: 20-27 octombrie 1917. Studiu şi culegere de documente” şi, respectiv, “100 de ani de la deschiderea Frontului Românesc în Primul Război Mondial (1916-2016)”.

Cu prilejul centenarului Congresului Militarilor Moldoveni, la Cimitirul Central Ortodox din strada Armenească a Capitalei a fost oficiat un tedeum cu depuneri de flori la mormintele militarilor basarabeni participanţi la Primul Război Mondial şi Congresul Militar.