Elena Robu: Pentru autorităţile moldovene, copiii cu autism “nu există”

Părinţii copiilor cu autism din R. Moldova confirmă că nu au niciun fel de sprijin din partea sistemului de sănătate, chiar dacă achită lunar poliţă de asigurare medicală.
Copil din R. Moldova diagnosticat cu autism. (elenarobu.md)
Ştefan Sârbu
26.10.2017

Despre autism se ştie foarte puţin în Republica Moldova. Nici măcar la nivel de autorităţi de profil nu este înţeles specificul acestei tulburări. Terapia ABA bazată pe analiza comportamentală aplicată, recunoscută internaţional şi care dă rezultate în toată lumea, în Moldova nici măcar nu este acreditată. 50% dintre copiii cu autism ajung să nu vorbească niciodată. Unicul ajutor din partea statului pentru aceştia este gradul de invaliditate şi oferirea unei pensii lunare de 1500 de lei MD.

În condiţiile respective nici nu poate fi vorba despre existenţa unor specialişti sau acreditarea terapeuţilor comportamentali. Deşi s-au făcut demersuri în acest sens pentru ca în Programul Naţional de Reformare a Sănătăţii Mintale să fie introduse aceste noţiuni, autorităţile de la Chişinău au redus soarta acestor copii la bani, scrie Elena Robu într-un editorial, precizând că oficialii din sănătate au ţinut doar să anunţe că deocamdată nu există resurse financiare în bugetul asigurărilor medicale pentru copiii cu autism.

“Ce fac autorităţile, între timp, ca să îi ajute pe aceşti copii, să le ofere o viaţă normală şi posibilitatea să îşi dezvolte capacităţile native, să devină campioni sau poate genii? Elaborează şi aprobă strategii”, constată jurnalista care atenţionează că pentru ca un copil cu autism să evolueze, are nevoie de terapii comportamentale, cel puţin 2 ore pe zi. Dacă sunt mai puţine ore de terapie, nu se înregistrează niciun fel de progres în dezvoltarea sa. Terapiile costă 6000 de lei MD pe lună. Părinţii copiilor confirmă că nu au niciun fel de sprijin din partea sistemului medical, chiar dacă au poliţă de asigurare medicală. Actualmente, pentru sistemul de sănătate moldovenesc aceşti copii pur si simplu nu există”, a adăugat autoarea editorialului.

“Statul trăieşte aparte de noi, nu are nevoie de noi. Noi poliţa de asigurare o achităm lunar, la medic mergem foarte rar şi ar trebui ca măcar cât de cât să se implice şi autorităţile”, consideră mama unui copil cu autism.

Medicul Nadejda Brînzan concluzionează că în R. Moldova reformele din domeniul sănătăţii se fac pe apucate după nişte finanţări din exterior. Orice reformă ar trebui să îmbunătăţească calitatea serviciilor medicale. La noi însă sistemul de sănătate este în continuă degradare.

Menţionăm că în R. Moldova sunt diagnosticaţi oficial 366 de copii cu autism, primul copil fiind înregistrat în sistemul medical în anul 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor