Expert-Grup: Comerţul R. Moldova cu UE a cunoscut o evoluţie pozitivă

Deşi funcţionarea Zonelor de Liber Schimb reprezintă o precondiţie pentru modernizarea ţării, dezvoltarea economică a R. Moldova poate fi realizată doar implementând reforme autentice, afirmă Alexandru Fala.
Finanţe. (Bani, lei) Moldova
Finanţe. (Bani, lei) Moldova (facebook.com)

Expertul de la Centrul Analitic Independent Expert Grup, Alexandru Fala constată potrivit unei analize, că în primii ani de funcţionare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) comerţul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a cunoscut o evoluţie pozitivă. Deşi, preţurile la export s-au redus, creşterea volumului fizic al exportului s-a accelerat, iar în consecinţă valoarea livrărilor de bunuri către UE s-a majorat.

“În 2016 faţă de 2014 volumul fizic al mărfurilor exportate în UE a crescut cu 29,4%. Totodată, se atestă o intensificare a exportului: între 2014 şi 2016 creşterea medie anuală a fost de 13,7%, ceea ce este mai mult comparativ cu majorarea atestată în cadrul regimurilor comerciale anterioare”, se arată în analiza expertului.

Pe de altă parte, importul a cunoscut o evoluţie negativă. Acest fapt a fost influenţat de creşterea modestă a volumului fizic la importurile din UE şi de reducerea preţurilor la import. Drept urmare raporturile comerciale s-au îmbunătăţit, iar în 2016 comparativ cu 2014 deficitul balanţei comerciale cu UE s-a înjumătăţit.

De asemenea, liberalizarea comerţului cu UE nu a provocat şocuri pentru sectoarele vulnerabile ale economiei naţionale, cum ar fi agricultura. Mai mult, majorarea exportului de produse agro-alimentare a depăşit importul acestor bunuri din UE.

Totodată, potrivit autorului analizei, încă nu se atestă o schimbare semnificativă a structurii economiei naţionale, deşi implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre RM şi UE (ALSAC) a favorizat exportul şi implicit dinamica economică. Astfel, exportul în UE continuă să fie dominat de produse ce provin din sectoare economice, ce se bazează pe utilizarea extensivă a forţei de muncă, cum ar fi: agricultura şi industriile ce activează în baza de lohn.

În concluzie, expertul susţine că, deşi funcţionarea ZLASAC reprezintă o precondiţie pentru modernizarea ţării, asigurarea restructurării şi dezvoltării economice a R. Moldova poate fi realizată doar în contextul implementării autentice a reformelor.

În context, politologul Dionis Cenuşă punctează că anume aşa ar arăta în realitate comerţul cu UE. “E altfel decât spun socialiştii şi preşedintele ţării.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe