Expert-Grup: Comerţul R. Moldova cu UE a cunoscut o evoluţie pozitivă
alte articole
Expertul de la Centrul Analitic Independent Expert Grup, Alexandru Fala constată potrivit unei analize, că în primii ani de funcţionare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) comerţul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a cunoscut o evoluţie pozitivă. Deşi, preţurile la export s-au redus, creşterea volumului fizic al exportului s-a accelerat, iar în consecinţă valoarea livrărilor de bunuri către UE s-a majorat.
“În 2016 faţă de 2014 volumul fizic al mărfurilor exportate în UE a crescut cu 29,4%. Totodată, se atestă o intensificare a exportului: între 2014 şi 2016 creşterea medie anuală a fost de 13,7%, ceea ce este mai mult comparativ cu majorarea atestată în cadrul regimurilor comerciale anterioare”, se arată în analiza expertului.
Pe de altă parte, importul a cunoscut o evoluţie negativă. Acest fapt a fost influenţat de creşterea modestă a volumului fizic la importurile din UE şi de reducerea preţurilor la import. Drept urmare raporturile comerciale s-au îmbunătăţit, iar în 2016 comparativ cu 2014 deficitul balanţei comerciale cu UE s-a înjumătăţit.
De asemenea, liberalizarea comerţului cu UE nu a provocat şocuri pentru sectoarele vulnerabile ale economiei naţionale, cum ar fi agricultura. Mai mult, majorarea exportului de produse agro-alimentare a depăşit importul acestor bunuri din UE.
Totodată, potrivit autorului analizei, încă nu se atestă o schimbare semnificativă a structurii economiei naţionale, deşi implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre RM şi UE (ALSAC) a favorizat exportul şi implicit dinamica economică. Astfel, exportul în UE continuă să fie dominat de produse ce provin din sectoare economice, ce se bazează pe utilizarea extensivă a forţei de muncă, cum ar fi: agricultura şi industriile ce activează în baza de lohn.
În concluzie, expertul susţine că, deşi funcţionarea ZLASAC reprezintă o precondiţie pentru modernizarea ţării, asigurarea restructurării şi dezvoltării economice a R. Moldova poate fi realizată doar în contextul implementării autentice a reformelor.
În context, politologul Dionis Cenuşă punctează că anume aşa ar arăta în realitate comerţul cu UE. “E altfel decât spun socialiştii şi preşedintele ţării.”