Sancţiunile UE nu interzic Siriei semnarea de acorduri

Epoch Times România
09.05.2012

Sancţiunile UE împotriva Siriei nu îi interzic acesteia încheierea de acorduri internaţionale, a precizat, la solicitarea NewsIn, MAE, referindu-se la ratificarea de către Senat a Tratatului de extrădare cu Siria, acord care nu a intrat în vigoare,întrucât partea siriană nu a trimis nicio notificare.

Decizia nr. 2011/782/PESC a Consiliului din 1 decembrie 2011 privind măsurile restrictive împotriva Siriei, care stă la baza sancţiunilor impuse la nivel UE regimului sirian, nu interzice, nici explicit, nici implicit, încheierea de acorduri internaţionale, informează Ministerul de Externe.

Referitor la Tratatul de extrădare dintre România şi Siria, MAE preciează că ministerele responsabile pe fond de domeniile care fac obiectul acestor acorduri sunt Ministerul Justiţiei, pentru tratatele semnate în domeniile extrădării şi transferării persoanelor condamnate, şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru tratatul semnat în domeniul cooperării în prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate.

Tratatele menţionate au fost negociate în perioada 2009-2010 şi semnate la 10 noiembrie 2010, anterior declanşării evenimentelor violente din Republica Arabă Siriană.

Tratatele supuse ratificării conţin dispoziţii punctuale, referitoare la probleme specifice vizând cooperarea în domeniile extrădării, transferării persoanelor condamnate, prevenirii şi combaterii criminalităţii organizate, încheierea acestora fiind importantă pentru completarea cadrului juridic bilateral general dintre cele două state.

”Ratificarea tratatelor de către partea română nu este echivalentă cu intrarea în vigoare şi aplicarea acestora, fiind nevoie, în egală măsură, de îndeplinirea procedurilor interne necesare de către partea siriană şi de notificarea reciprocă a îndeplinirii acestor proceduri, în conformitate cu dispoziţiile finale ale acordurilor în atenţie. Nu exista, până în prezent, o astfel de notificare din partea siriana, documentele nefiind în prezent în vigoare”, precizează MAE.

Acordurile internaţionale în atenţie sunt încheiate la nivel de stat (este cazul Tratatului privind extrădarea şi a celui privind transferare persoanelor condamnate), respectiv la nivel de guvern (este cazul Acordului privind cooperarea în prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate), acestea angajând, pe cale de consecinţă, statele în numele cărora sunt încheiate, iar nu regimuri politice.

Plenul Senatului a adoptat marţi, cu 92 de voturi “pentru”, cinci voturi “contra” şi şase abţineri, proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de extrădare între România şi Republica Arabă Siriană.

Tratatul semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2010 a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Plenul Senatului a mai adoptat cu 79 de voturi “pentru”, 11 voturi “contra” şi 10 abţineri, proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Republica Arabă Siriană privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate. Senatul a adoptat cu 98 de voturi “pentru”, 3 voturi “contra” şi 3 abţineri şi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Arabe Siriene privind cooperarea în prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în noiembrie anul trecut, că Omar Hayssam nu poate fi extrădat deoarece tratatul cu Siria este "blocat politic" la Senat din cauza lui Titus Corlăţean, spunând despre această situaţie că este "mai rea decât corupţia lui Apostu de la Cluj!".

În schimb, la acel moment, Corlăţean a cerut Guvernului un punct de vedere scris prin care să-şi asume decizia de a se continua procedurile de ratificare a tratatelor privind Siria. "Comisia pentru politică externă în ansamblul său, putere şi opoziţie a decis să propună îngheţarea pentru o anumită perioadă de timp, până în cursul lunii septembrie a acestui an a procedurilor de ratificare. Explicaţia şi argumentaţia a fost destul de clară, nu am considerat oportun ratificarea acestor acorduri în clipa de faţă şi nu am dorit să supunem România interpretării că ar încălca poziţia exprimată de Uniunea Europeană şi comunitatea internaţională democratică în ansamblul său, începând cu Statele Unite, începând cu Naţiunile Unite, care condamnă în termeni foarte fermi crimele la care recurge actualul regim de la Damasc, violenţele împotriva propriei populaţii", a explicat Corlăţean.

Totodată, preşedintele Comisiei de politică externă a acuzat "manipulări" şi "minciuni" ale preşedintelui Traian Băsescu, atunci când a susţinut că în Senat ar exista o blocare politică a extrădării lui Omar Hayssam. Corlăţean a precizat că ar fi aflat de la reprezentanţii MAE, secretari de stat şi directori, că există o "convenţie privind asistenţa judiciară în materie civilă şi respectiv penală, încheiată între Republica Socialistă România şi Republica Arabă Siriană la 2 decembrie 1978, convenţie în vigoare care are un capitol cu privire la extrădare". "Ce nu spune dnul Băsescu e că dacă domnia sa ar avea interes să se producă această extrădare a lui Omar Hayssam, ar face foarte bine să ceară Guvernului pe care îl conduce să se folosească de această convenţie în vigoare pentru a solicita şi obţine extrădarea lui Omar Hayssam", a spus Corlăţean, în noiembrie anul trecut. Între timp, pe 7 mai Titus Corlăţean a devenit ministru al Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor