Trimis: Trupele siriene intensifică arestările în masă

ONU susţine că trupele siriene par să îşi intensifice arestările în masă şi tortura în comunităţile de rebeli. Diplomaţii au declarat că observaţiile făcute marţi au fost publicate într-un rezumat al Consiliului de Securitate al ONU.
Armata Liberă siriană în oraşul Qusayr, 15 km de Homs, 8 mai 2012. (- / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
09.05.2012

ONU susţine că trupele siriene par să îşi intensifice arestările în masă şi tortura în comunităţile de rebeli.

Diplomaţii au declarat că observaţiile făcute marţi au fost publicate într-un rezumat al Consiliului de Securitate al ONU.

O încetare şubredă a focului a intrat în vigoare luna trecută, când forţele siriene au redus bombardarea rebelilor şi a bazelor opoziţiei. Dar forţele siriene de securitate continuă să opereze în interiorul şi în jurul centrelor revoltei împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, ce durează de 14 luni.

O misiune militară neînarmată a ONU operează în Siria pentru a monitoriza respectarea acordului de armistiţiu de pe 12 aprilie de către forţele guvernamentale şi rebeli. Planul prevede ca trupele siriene să părăsească zonele civile, dar guvernul insistă că apără publicul de "terorişti armaţi", pe care îi învinovăţeşte pentru revoltă.

Ambasadorul Siriei la ONU a declarat că unele ţări arabe susţin şi înarmează opoziţia siriană.

Ambasadorul ONU Susan Rice a afirmat că guvernul sirian nu a pus în aplicare niciunul din cele şase puncte prezentate în plan. Ea susţine că situaţia din Siria rămâne cumplită, mai ales pentru milioanele de oameni care continuă să îndure atacuri zilnice şi care au nevoie urgentă de asistenţă umanitară.

Activiştii pentru drepturile siriene au relatat că trupele guvernamentale au ucis marţi cel puţin şapte persoane în luptele din ţară. Victimele nu au putut fi confirmate.

Rebelii sirieni au organizat şi ei atacuri regulate asupra forţelor lui Assad, de când armistiţiul a intrat în vigoare. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat marţi că rebelii au adoptat tactici de gherilă împotriva forţelor mai bine dotate ale lui Assad, în ultimele săptămâni.

În alte evoluţii, guvernul sirian a relatat că autorităţile numără voturile exprimate în alegerile parlamentare de luni. Damascul a salutat votul ca pe un pas major spre reformă politică, dar grupurile de opoziţie au boicotat alegerile, numindu-le frauduloase. Activiştii au spus că foarte puţini oameni au votat în centrele revoltei din ţară.

Parlamentul Sirian este dominat de Partidul Baas al preşedintelui Assad, a cărui familie a condus ţara din 1970.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor