Senat: Tratatele de extradare între România si Siria, aprobate
Bucureşti, 8 mai ( Agerpres) - Plenul Senatului a aprobat, în plen proiectele de lege pentru ratificarea Tratatului privind extrădarea între România şi Siria, precum şi a Tratatului între România şi Siria privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate.
Proiectul privind ratificarea Tratatului privind extrădarea între România şi Siria a fost aprobat cu 79 de voturi pentru, 11 voturi împotrivă şi zece abţineri.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a susţinut în timpul dezbaterilor din plenul Senatului că nu ar fi oportună adoptarea acestui Tratat.
"Ar fi o greşeală să încheiem acest acord. Ar fi inoportun să ratificăm acest Acord. Ziarele din Siria ar prezenta-o ziua următoare ca o victorie a regimului", a spus acesta.
În ce priveşte cel de-al doilea proiect, referitor la ratificarea Tratatului între România şi Siria privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate, acesta a fost aprobat de Senat cu 93 de voturi pentru, cinci voturi împotrivă şi şase abţineri.
Cele două proiecte de lege au primit, în unanimitate, în data de 24 aprilie, din partea senatorilor din Comisia juridică, rapoarte favorabile.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a explicat că Ministerul de Externe a transmis Comisiei de specialitate un punct de vedere cu privire la oportunitatea ratificării Tratatelor în contextul situaţiei politice din Siria, precizând că este considerată oportună ratificarea celor două Tratate privind extrădarea între România şi Siria.
"Avem şi poziţia Ministerul de Externe, care ne spune că situaţia politică din Siria ar fi propice ratificării celor două tratate. MAE îşi asumă responsabilitatea în ce priveşte oportunitatea, din punct de vedere politic, a ratificării tratatelor", a afirmat senatorul social-democrat.
Acesta a precizat că, în opinia sa, cele două proiecte de lege sunt "impecabile" din punct de vedere tehnic.
Ambele tratate au fost semnate la Bucureşti, în data de 10 noiembrie 2010.
Camera Deputaţilor a adoptat deja cele două proiecte de lege, Senatul fiind de această dată Cameră decizională.