Sancţiune fără precedent pentru România TV. CNA îi suspendă emisia pentru trei ore

România TV a fost taxată dur de CNA după ce, vineri seara, aproape de miezul nopţii, în ultimele 30 de minute de campanie electorală, a prezentat pe post o listă cu oameni de la vârf ai României, Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu, judecători CCR, care ar fi fost interzişi în Statele Unite ca parte a unor sancţiuni ale Administraţiei americane, scrie paginademedia.ro.
Lista era prezentată de post în timp ce în studio se afla candidatul la preşedinţie Victor Ponta, candidat bun prieten cu Sebastian Ghiţă, omul care controlează RTV.
Jurnaliştii RTV au anunţat că respectivele nume ar fi pe lista OFAC al Ministerului de Finanţe din SUA, pe care se află şi oameni din ţări precum Rusia, Iran, Coreea de Nord.
Lista s-a dovedit falsă, fiind dezminţită atât de Ambasada SUA în România, cât şi de Ministerul de Externe.
În aceste condiţii, membrii CNA au votat a treia suspendare a emisiei televiziunii de ştiri din ultimele 2 săptămâni, de data aceasta pentru trei ore. Una dintre cele mai grave sancţiuni, pe care, în trecut, a mai primit-o doar OTV-ul lui Dan Diaconescu.
Sancţiunea a fost propusă de Valentin Jucan, vicepreşedinte CNA, şi votată de aproape toţi membrii, mai puţin Georgică Severin care a propus o amendă de 200.000 de lei.
România TV va trebui să-şi suspende emisia obişnuită miercuri, 7 mai, între orele 18.00 şi 21.00.
„Efectele sunt extrem de grave la ceea ce s-a întâmplat. În rândul unei însemnate părţi a societăţii, informaţia este în continuare prezentă, anume că cel puţin preşedintele interimar al României, prim-ministrul, preşedintele Curţii Constituţionale, cele mai însemnate funcţii în statul român au interzis în Statele Unite. Acesta este informaţia difuzată de post, necorectată, neretractată.
Nici măcar în momentul în care chiar Ministerul de Externe al statului în care are licenţa postul de televiziune, nici măcar atunci nu a existat corectura necesară măcar pentru publicul său. Este adevărat, postul nu mai poate corecta ceea ce se întâmplă în online, însă de la post a pornit tot ceea ce se întâmplă acum.
Am în vedere articolul 3 cu 2 din lege, privind informarea corectă, respectiv 641 b, care spune că informarea cu privire la un fapt, subiect, eveniment, să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună credinţă. Adaug şi alineatul 2 al art. 64 care prevede faptul că, în cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare”, a declarat Valentin Jucan, vicepreşedinte CNA.
Georgică Severin, membru CNA, singurul care a votat împotriva suspendării emisiei, a propus amenda maximă de 200.000 de lei. „Trebuie să avem totuşi în vedere datele şi faptele. Este o informaţie neverificată, dată aproape de miezul nopţii, în condiţiile în care ea nu a mai fost reluată. Într-o dezbatere, o ştire venită şi neverificată, după cum au arătat şi colegii. Dar, se merge mult prea departe.
Aş vrea să spun că, în afară de lista de principali demnitari pe care aţi menţionat-o, niciunul nu a făcut referire la ştirea aceasta, pentru că, efectiv, nu era credibilă. Nu am auzit să fi contestat vreunul din ei în mod oficial - şi aveau posibilitatea tocmai prin lipsa ei de credibilitate. Să mergem acum la 3 ore, deja este mult, mult prea departe. Au fost situaţii mult mai grave şi cu impact mult mai mare.
Până la urmă, responsabilitatea România Tv este faptul că au dat ştirea neverificată. Cum a fost preluată, multiplicată, viralizată în online, nu mai este treabă lor. În aceste condiţii, pentru faptul că nu au verificat şi nu au dat vreo dezminţire, eu propun o amendă de 200.000 de lei, maximum posibil, conform articolului 3 cu 2, dar nu sunt de acord cu întreruperea emisiei mai ales în actualul context.”
Articolul integral poate fi citit aici.