Salvini promite crearea unei asociaţii pan-europene a partidelor naţionaliste
alte articole
Provocând o furtună în Italia şi ameninţând că va termina prematur cariera cancelarului german Angela Merkel prin opoziţia faţă de imigraţia europeană, ministrul italian de Interne şi liderul partidului populist Liga Nordului, Matteo Salvini, a declarat duminică faptul că doreşte să-şi extindă succesul prin crearea unei asociaţii pan-europene de partide naţionaliste şi cu politici asemănătoare.
“Pentru a câştiga, a trebuit să unim Italia, şi acum va trebui să unim Europa”, a declarat Salvini, adăugând că el se gândeşte la o “Ligă a Ligilor din Europa, care să aducă împreună toate mişcările libere şi suverane ce doresc să îşi protejeze cetăţenii şi frontierele”.
“Ceea ce am reuşit să facem în acest an, în anul următor o vom face la nivel continental”, a precizat Salvini, luând în vizor alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019.
În apelul său pentru înfiinţarea unei reţele de partide de dreapta şi naţionaliste în Europa, Salvini i-a citat pe lidera Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, pe premierul ungar Viktor Orban şi pe cancelarul austriac Sebastian Kurz, printre alţii.
Salvini, în vârstă de 45 de ani, se bucură de o popularitate tot mai mare, iar Liga dispune în prezent de un suport de 30% în sondajele de opinie, depăşind recent Mişcarea Cinci Stele – partenerul său în coaliţia de guvernare – şi devenind cel mai mare partid al Italiei. De la alegerile neconcludente din 4 martie, când Mişcarea Cinci Stele a obţinut 32% dintre voturi şi Liga 17%, Salvini a dominat agenda politică printr-o campanie agresivă şi populară împotriva imigraţiei.
Realizările politice ale lui Salvini sunt impresionante: când, în 2013, a devenit, lider al mişcării cunoscute la acea vreme sub numele de Liga Nordului, aceasta îşi revenea de pe urma unui scandal legat de corupţie şi dispunea doar de 5% din suportul alegătorilor. Dar acum Liga a ajuns cel mai mare partid politic italian.
Salvini, folosindu-se de deziluzia faţă de establishmentul politic din Italia, este acum vicepremier şi ministru de Interne în guvernul de coaliţie care a preluat conducerea în 1 iunie. El a precizat că, prin poziţia dură asupra imigranţilor şi în negocierile cu UE, guvernul de la Roma a făcut mai mult într-o lună decât predecesorii săi în 6 ani.
“Fiecare dintre voi este fratele meu şi sora mea, copiii fiecăruia dintre voi sunt copiii mei”, a declarat Salvini mulţimii înainte de a termina discursul cu un jurământ.
“Juraţi să nu renunţaţi până când nu vom elibera cetăţenii Europei?” a întrebat el, primind un unanim "da", drept răspuns.
Nu este clar cum vor răspunde liderii progresişti ai Europei, din Germania şi Franţa, la această provocare neaşteptată pentru dominaţie continentală venită din partea unei persoane de care nimeni nu auzise în urmă cu câţiva ani.