Merkel mai primeşte o gură de aer. Liderii UE ajung la un acord privind imigraţia
alte articole
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat vineri că liderii europeni au ajuns la un acord privind imigraţia, după discuţiile începute joi, dar care s-au prelungit în cursul nopţii.
Acordul a fost considerat crucial pentru viitorul cancelarului german Angela Merkel din cauza disputei cu ministrul de Interne, Horst Seehofer, precizează Deutsche Welle.
Seehofer a ameninţat că îşi va folosi puterile ministeriale pentru a ordona poliţiei de frontieră să oprească anumiţi solicitanţi de azil să intre în Germania. Merkel şi partidul ei, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), s-au opus ideii în favoarea unei soluţii la nivelul UE. Seehofer şi partidul Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU) au acceptat să aştepte să vadă dacă Merkel şi omologii săi din UE ar putea ajunge la o soluţie “acceptabilă” la summitul din Bruxelles.
Tusk a scris pe Twitter: “Cei 28 de lideri ai UE au căzut de acord asupra concluziilor Consiliului European, inclusiv în cazul imigraţiei”.
Acordul include un limbaj vag despre centre de recepţie închise pentru imigranţi în interiorul blocului. Statele membre care vor dori să construiască astfel de centre îşi vor asuma răspunderea procesării imigranţilor şi a cererilor de azil pe teritoriile lor.
De asemenea, acordul propune verificarea eligibilităţii imigranţilor de a cere azil înainte ca aceştia să ajungă în UE. Astfel, ţările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu vor primi ajutor financiar din partea UE dacă vor accepta să creeze centre speciale de verificare a imigranţilor, numite “platforme regionale de debarcare”.
Merkel a declarat că liderii europeni au fost de asemenea de acord cu unele controale interne mai stricte pentru a opri solicitanţii de azil să aleagă liber statul UE în care îşi vor depune cererea de azil.
Iniţial, Italia a refuzat să semneze concluziile comune ale întâlnirii, care au inclus de asemenea pasaje privind Brexitul şi securitatea, dacă celelalte guverne UE nu acceptă să ajungă la un compromis în privinţa imigraţiei.
De asemenea, liderii UE au acceptat să plătească Turciei suma de 3 miliarde de euro, cea de-a doua plată într-un acord de compensare încheiat în 2016 cu Ankara pentru eforturile sale de a ţine imigranţii departe de Europa.
Cancelarul german a afirmat că acordul încheiat vineri trimite un “mesaj pozitiv”, adăugând că sunt multe de făcut pentru a alinia punctele de vedere diferite.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că Europa va trebui să trăiască cu presiunea imigraţiei mult timp. În 23 iunie, el a precizat că statele UE care au beneficiat de pe urma blocului şi care s-au gândit doar la interesele personale când s-a pus problema acceptării imigranţilor cu statut de azil dovedit ar trebui să suporte unele penalităţi financiare.
“Nu puteţi avea ţări care beneficiază masiv de pe urma solidarităţii Uniunii Europene şi care îşi exprimă egoismul naţional în problemele legate de imigranţi”, a declarat Macron la o conferinţă de presă susţinută la Paris împreună cu premierul spaniol Pedro Sanchez, potrivit Deutsche Welle.
Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că “Italia nu mai este singură” în lupta împotriva imigraţiei ilegale din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Guvernul de la Roma a fost puternic criticat pentru refuzul său de a primi în porturile italiene câteva ambarcaţiuni umanitare cu imigranţi la bord. Una dintre navele respinse, Aquarius, a ajuns în cele din urmă în Spania. În plus, o altă ambarcaţiune operată de un ONG german, numită Lifeline, a fost acceptată miercuri de Malta, în ciuda refuzului iniţial al acesteia.
“După ce nava umanitară Aquarius a fost trimisă în Spania, acum nava Lifeline va merge în Malta şi această ambarcaţiune ilegală va fi în cele din urmă confiscată”, a scris marţi ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, într-o postare pe Twitter. “Pentru femeile şi copiii care într-adevăr fug de război, porţile sunt deschise, dar pentru toţi ceilalţi, nu! #stopinvasion”.