Spania permite andocarea unei alte nave umanitare cu zeci de imigranţi la bord

O navă operată de un ONG spaniol a primit permisiunea de a andoca în Barcelona după ce a salvat 59 de migranţi în Marea Mediterană. Ministrul italian de Interne a refuzat să primească ambarcaţiunea în porturile ţării.
Open Arms, o ambarcaţiune operată de ONG-ul spaniol Proactiva Open Arms
Open Arms, o ambarcaţiune operată de ONG-ul spaniol Proactiva Open Arms (Captură Imagine)

După ce Malta şi Italia au refuzat accesul în porturile lor a unei ambarcaţiuni umanitare spaniole, Madridul a decis sâmbătă seară să permită andocarea acesteia în Barcelona.

Open Arms, o ambarcaţiune operată de ONG-ul Proactiva Open Arms, a salvat 59 de imigranţi în cursul zilei de sâmbătă, în timp ce aceştia au încercat să traverseze Marea Mediterană din Libia, potrivit Deutsche Welle.

ONG-ul a precizat că Open Arms şi ambarcaţiunea însoţitoare Astral vor avea nevoie de câteva zile pentru a ajunge în Barcelona, indicând că ar trebui să ajungă miercuri la destinaţie.

După ce ONG-ul Proactiva Open Arms a anunţat pe Twitter salvarea celor 59 de imigranţi, cu menţiunea că aceştia se îndreaptă spre un port sigur, ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a refuzat accesul ambarcaţiunii în porturile ţării.

Salvini a scris pe Facebook că nava nu va fi primită în niciun caz într-un port italian şi că ambarcaţiunea ar trebui să meargă în Malta.

Această sugestie a declanşat însă un comentariu al ministrului maltez de Interne, Michael Farrugia, care a afirmat că imigranţii au fost ridicaţi între Libia şi insula italiană Lampedusa.

“Nu mai răspândiţi informaţii incorecte indicând Malta fără niciun motiv”, a scris Farrugia pe Twitter.

Pasarea navei umanitare dintr-o parte în alta are loc după un summit UE, desfăşurat joi şi vineri, în care statele membre au încheiat un controversat acord privind limitarea numărului de imigranţi care sosesc în Europa – număr care a scăzut faţă de nivelul înregistrat în 2017.

În cadrul unei operaţiuni de salvare separată, desfăşurată sâmbătă, agenţia de ştiri AP a precizat că Serviciul Maritim de Salvare al Spaniei a ridicat 63 de persoane la vest de locul în care Open Arms a salvat cei 59 de imigranţi.

AP a susţinut că imigranţii au fost găsiţi în trei ambarcaţiuni în Strâmtoarea Gibraltarului în zona cea mai îngustă ce are o lăţime de circa 14 km şi care este cea mai scurtă rută din Africa spre Europa în vestul Mediteranei.

Potrivit celor mai recente date furnizate de UNHCR, 17.781 de imigranţi au ajuns în sudul Spaniei până acum în acest an, mai mulţi decât sosirile cu barca în Italia (16.452) sau Grecia (13.120).

UNHCR estimează că 1.137 de persoane au murit în Mediterană până acum în acest an. Cifra nu include 100 de imigranţi care au fost daţi dispăruţi vineri în largul coastei libiene şi despre care se crede că au murit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe