Europa, în franjuri. Salvini: “Într-un an, vom vedea dacă există o Europă unită”

Liderul partidului italia Liga, Matteo Salvini
Liderul partidului italia Liga, Matteo Salvini (Getty Images)

Liderul populist de dreapta şi ministru de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a sugerat că s-ar putea ca Uniunea Europeană să nu aibă “un viitor în forma sa actuală”, adăugând că următoarele 12 luni sunt cruciale pentru a determina cum se va schimba blocul.

Salvini a făcut comentariile după o discuţie despre criza permanentă a imigraţiei, ce provoacă tensiuni în rândul liderilor blocului. El a criticat celelalte state membre pentru plasarea poverii pe umerii Italiei şi a insistat că ţara sa “nu poate accepta niciun caz suplimentar [cerere de azil]”.

“În următoarele luni, se va decide dacă Europa are un viitor în forma sa actuală sau dacă totul a devenit inutil”, a declarat liderul partidului italian de dreapta Liga într-un interviu cu Spiegel Online.

“Nu este vorba doar de bugetul pentru următorii şapte ani. Anul următor vom avea noi alegeri pentru Parlamentul European. Într-un interval de un an vom vedea dacă mai există sau nu o Europă unită”.

Salvini, care a lăudat abordarea preşedintelui american Donald Trump privind imigraţia, a repetat faptul că ambarcaţiunile umanitare, inclusiv câteva operate de ONG-uri din Germania, nu ar trebui să funcţioneze în largul coastei Libiei deoarece ele “susţin traficanţii de imigranţi şi încurajează imigranţii să accepte riscul” de a traversa Mediterana.

Italia a continuat să refuze să primească în porturile sale astfel de ambarcaţiuni şi, în cel mai recent caz, ambarcaţiunea germană Lifeline, care a ridicat 234 de imigranţi din largul coastei Libiei, a primit în cele din urmă aprobarea să andocheze miercuri într-un port maltez după ce a rămas blocată în Mediterană timp de câteva zile.

“După ce nava umanitară Aquarius a fost trimisă în Spania, acum nava Lifeline va merge în Malta şi această ambarcaţiune ilegală va fi în cele din urmă confiscată”, a scris Salvini marţi într-o postare pe Twitter. “Pentru femeile şi copiii care într-adevăr fug de război, porţile sunt deschise, dar pentru toţi ceilalţi, nu! #stopinvasion”.

Mai degrabă, pazele de coastă libiană, tunisiană şi egipteană ar trebui să ridice imigranţii din apropierea coastei africane, a declarat Salvini în interviu, susţinând de asemenea crearea unor centre speciale nu doar în Africa de Nord, ci şi în Balcani.

Salvini a mai precizat că, deşi nu există un dialog între el şi cancelarul german Angela Merkel, el comunică cu ministrul german de Interne, Horst Seehofer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe