Austria avertizează Roma că nu va contribui la acoperirea datoriei sale

Cancelarul austriac Sebastian Kurz (Getty Images)
Andrei Popescu
20.10.2018

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, 32 de ani, a criticat guvernul populist de la Roma, care se află într-un impas cu Bruxelles-ul cu privire la propunerile bugetare ale Italiei.

Comisia Europeană i-a declarat joi Italiei că proiectul său de buget pentru 2019 încalcă regulile UE, potrivit express.co.uk.

Kurz, liderul de centru-dreapta al Partidului Poporului din Austria (OVP), a criticat datoria italienilor ca fiind „periculoasă pentru întreaga Europa”.

De asemenea, într-o serie de tweeturi, Kurz a promis că guvernul său nu va contribui la acoperirea datoriei Italiei.

Kurz a susţinut pe Twitter: „Nu am niciun fel de înţelegere cu privire la propunerea bugetară ce a fost prezentată Bruxelles-ului de către Italia. Cu siguranţă, nu vom plăti pentru datoriile şi promisiune populiste de campanie ale altora. Acordarea de excepţii unor ţări mai mari este un lucru negativ”.

El a adăugat: „Este clar că supra-îndatorarea este periculoasă”.

Italia trebuie să „respecte regulile existente”, a avertizat Kurz.

Datoria Italiei a crescut la peste 2 trilioane de lire sterline, însă coaliţia guvernamentală de la Roma doreşte să crească cheltuielile cu asistenţa socială şi infrastructura.

Promisiunile electorale ale Mişcării anti-establishment Cinci Stele şi ale partidului de dreaptă Liga – ambele formând guvernul condus de Giuseppe Conte – vor costa miliarde de euro, conform analiştilor.

Un venit lunar garantat de 780 de euro pentru familiile sărace, deduceri fiscale şi reforme în sectorul pensiilor se numără printre promisiunile lor controversate.

Roma se află într-un impas cu Bruxelles-ul cu privire la deficitul său bugetar, pe care guvernul italian doreşte să îl crească la 2,4% din PIB în 2019.

În cadrul UE, datoria Italiei este depăşită doar de cea a Greciei, care este de 132% din PIB.

Guvernul italian precedent a depus planuri pentru reducerea deficitului la 1,6% în acest an şi apoi la 0,95% şi 0,2%. Cancelarul Kurz şi alţi lideri UE cer noului guvern italian să respecte acele planuri.

Comisia Europeană a susţinut joi, într-o scrisoare trimisă ministrului italian al Economiei, Giovanni Tria, că cheltuielile planificate de guvernul de la Roma sunt prea ridicate şi că ar putea acum să respingă planul fiscal al Italiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor