Salariaţii Institutului Cantacuzino cer implicarea Preşedinţiei şi Guvernului în salvarea instituţiei
alte articole
Reprezentanţii Institutului Cantacuzino au depus miercuri, la Guvernul României, o petiţie prin care cer să se ia de urgenţă deciziile necesare salvării instituţiei, astfel încât acesta să-şi poată continua activităţile în domeniul medical.
"Neproducerea vaccinurilor, încalcă flagrant caracterul social al statului, caracter social care presupune cu necesitate respectarea, printre altele, a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o obligaţie a statului de a crea condiţiile necesare pentru creşterea calităţii vieţii, prevăzută în art. 135 alin. 2 lit. f) din Constituţie." arată angajaţii INCDMI CANTACUZINO, atrăgând atenţia că nesoluţionarea grabnică a problemelor instituţiei pune în pericol existent Institutul, va duce la pierderea specialiştilor, toate acestea în detrimentul populaţiei.
"Efortul de susţinere al I.N.C.D.M.I. "Cantacuzino va asigura şi va garanta independenţa politicii de sănătate a ţării în condiţii de prevenţie şi control epidemiologic", mai arată reprentanţii institutului.
Petiţia a fost depusă ieri şi la Preşedinţie, unde în jur de 250 de angajaţi ai Institutului Cantacuzino au protestat, în încercarea de a atrage atenţia autorităţilor asupra situaţiei grave în care se regăseşte instituţia.
Reamintim că după ce, de-a lungul anilor a ajuns să fabrice în jur de 300 de produse care au ferit românii de tuberculoză, tetanos, difterie, dizenterie sau scarlatină, iar în laboratoarele sale a preparat medii de cultură, soluţii minune precum polidinul sau cantastimul, Institutul Cantacuzino a ajuns, în anul 2015, aproape pe butuci, cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajaţi din cei 1.600 câţi erau în '89, cu drepturi salariale neplătite de luni de zile şi cu niciun vaccin pe linia de fabricaţie.
Pentru toate aceste motive, angajaţii Institutului Cantacuzino, sprijiniţi de studenţii la medicină au organizat în ultima vreme o serie de proteste, atât în faţa sediului Cantacuzino, cât şi la Guvern şi Preşedinţie.
Redăm textul petiţiei remise de Institutul Cantacuzino redacţiei Epoch Times:
"Noi, salariaţii INCDMI CANTACUZINO solicităm Preşedinţiei României, Guvernului României să ia de urgenţă deciziile necesare salvării institutului pentru ca acesta să-şi poată continua activităţile în domeniul medical.
Vă aducem la cunoştinţă următoarele:
Laboratoarele naţionale de referinţă recunoscute de autorităţile europene nu-şi mai pot desfăşura activitatea de supraveghere şi intervenţii în epidemii şi alte evenimente care pot pune în pericol sănătatea populaţiei. Activităţile de cercetare şi de suport al programelor de urmărire şi control epidemic sunt subfinanţate din lipsa fondurilor la nivel naţional.
Cercetarea medicală desfăşurată pentru dezvoltarea de noi metode şi mijloace de intervenţie, prevenţie în domeniul bolilor infecţioase, nu se mai poate menţine la standard internaţional.
Parte din activitatea de producţie este oprită. România achiziţionează vaccinuri de la producătorii externi, mai scumpe şi a căror eficacitate imunologică pentru populaţia României nu este testată, se pune întrebarea dacă tulpinile vaccinale introduse în ţară au capacitate imunogenă similară pentru profilul uman al populaţiei care locuieşte pe teritoriul României.
Datorită obiectului de activitate al I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino, acesta poate fi considerat că este de importanţă strategică pentru România.
- Face parte din cei 7 producători europeni şi din cei 11 producători internaţionali de vaccin gripal;
România achiziţionează vaccinuri de la producătorii externi, mai scumpe şi a căror eficacitate imunologică pentru populaţia României nu este testată, se pune întrebarea dacă tulpinile vaccinale introduse în ţară au capacitate imunogenă similară pentru profilul uman al populaţiei care locuieşte pe teritoriul României.
- I.N.C.D.M.I. "Cantacuzino" deţine o colecţie de tulpini microbiene întreţinută de peste 80 de ani fiind printre foarte puţinele instituţii din Europa cu o asemenea colecţie (de patrimoniu naţional)
- personal specializat, atât în ariile de producţie, laboratoarele de referinţă cât şi în cercetarea ştinţifică.
- I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino este singurul producător de vaccinuri din România.
Neproducerea vaccinurilor, încalcă flagrant caracterul social al statului, caracter social care presupune cu necesitate respectarea, printre altele, a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o obligaţie a statului de a crea condiţiile necesare pentru creşterea calităţii vieţii, prevăzută în art. 135 alin. 2 lit. f) din Constituţie.
Dat fiind situaţia critică a I.N.C.D.M.I. "Cantacuzino", considerăm că, dacă autorităţile competente nu intervin într-un mod constructiv şi decisiv pentru susţinerea Institutului, acesta va avea soarta Institutului Pasteur din Bucureşti, şi toate acestea numai în detrimentul populaţiei României.
Propunem discutarea în CSAT a situaţiei Institutului Cantacuzino, nesoluţionarea grabnică a problemelor menţionate punând în pericol existent institutul şi ducând totodată la pierderea specialiştilor.
Constituţia României a prevăzut în art. 34 dreptul la ocrotirea sănătăţii, ca şi drept de creanţă al statului, textul menţionând în mod expres obligaţia pozitivă a statului pentru garantarea sa efectivă: de a lua măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
Pentru depăşirea situaţiei critice prin care trece I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino", considerăm că se impune luarea de urgenţă a unor măsuri care să scoată Institutul din starea dificilă pe care o întâmpină.
Găsirea de urgenţă a unor soluţii de finanţare (garantate/bugetate de stat) pentru susţinerea activităţilor profilactice prestate de I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino" (producţie, activităţi antiepidemice), prin contracte pe termen lung, în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate (programe similare se derulează în multe ţări europene).
Efortul de susţinere al I.N.C.D.M.I. "Cantacuzino va asigura şi va garanta independenţa politicii de sănătate a ţării în condiţii de prevenţie şi control epidemiologic.
Preşedinte al Sindicatului Tesa I.N.C.D.M.I CANTACUZINO, Dr. Marian Toader."
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.