Saga "ordonanţelor-elefant". Merkel vorbeşte cu Iohannis despre lupta anti-corupţie
alte articole
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel i-a transmis preşedintelui Iohannis, în cadrul unei convorbiri telefonice purtate pe fundalul turbulenţelor stârnite de tentativa PSD/ALDE de a adopta cele două ordonanţe-elefant, că o „diluare a intensităţii combaterii corupţiei şi o relativizare a statului de drept şi a politicii reformiste ar reprezenta un semnal absolut greşit”
"Cancelarul federal, doamna Angela Merkel, a purtat în după-amiaza zilei de 27.01.2017, o convorbire telefonică cu preşedintele României, domnul Klaus Johannis. În cadrul convorbirii, cancelarul federal i-a mulţumit preşedintelui pentru impulsurile acestuia privind excelentele relaţii bilaterale şi a apreciat strânsa colaborare în chestiuni de politică europeană.
Cu privire la situaţia politică internă din România, cancelarul federal l-a asigurat pe preşedintele României de întregul său sprijin la continuarea consecventă a luptei anticorupţie. O diluare a intensităţii combaterii corupţiei şi o relativizare a statului de drept şi a politicii reformiste ar reprezenta un semnal absolut greşit. Un alt subiect a reprezentat pregătirea întâlnirii informale a şefilor de stat şi de guvern UE ce se va desfăşura la 3 februarie, în Malta.", precizează purtătorul de cuvânt al guvernului federal, Steffen Seibert, într-un comunicat de presă publicat de Ambasada Germaniei.
Reamintim că declaraţiile cancelarului despre lupta anticorupţie din România vin în contextul în care PSD şi ALDE se pregătesc să adopte două acte normative văzute de DNA, Parchetul General, CSM etc., drept lovituri grele la adresa luptei anticorupţie. Una dintre acestea vizează graţieri parţiale (de care, potrivit formei iniţiale a proiectului beneficiază, de-a valma, corupţi, pedofili, ucigaşi) iar alta mutilează Codul Penal, minând instituţia denunţătorului, redefinind abuzul în serviciu în favoarea "abuzatorilor" etc.
Mai merită menţionat că în ultimul Raport MCV pentru România se precizează că "modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate."