Iohannis: Voinţa cetăţenilor este suverană. Solicit Guvernului să abandoneze graţierea şi modificarea Codurilor penale

Guvernul Grindeanu trebuie să renunţe la ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, a solicitat preşedintele Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

A doua zi după cele mai mari proteste de după Revoluţie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului Grindeanu să renunţe la demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

"Guvernul nu poate să treacă peste voinţa cetăţenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situaţii care a scos zeci de mii de români în stradă", a scris luni, pe pagina sa de Facebook, preşedintele României.

Reamintim că PSD şi ALDE se pregătesc să adopte două ordonanţe văzute de DNA, Parchetul General, CSM etc., drept lovituri grele la adresa luptei anticorupţie. Una dintre acestea vizează graţieri parţiale (de care, potrivit formei iniţiale a proiectului beneficiază, de-a valma, corupţi, pedofili, ucigaşi) iar alta mutilează Codul Penal, minând instituţia denunţătorului, redefinind abuzul în serviciu în favoarea "abuzatorilor" etc.

Mai merită menţionat că în ultimul Raport MCV pentru România se precizează că "modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate."