Ministerul Justiţiei acuzat că cenzurează dezbaterea publică pe tema "ordonanţelor-elefant"

Prin limitarea numărului de participanţi la dezbaterea pe tema celor două ordonanţe care i-au scos în stradă pe români, Ministerul Justiţiei încalcă legea invocând, culmea, propria rea credinţă organizatorică pentru a limita dreptul la exprimare al persoanelor interesate de această dezbatere extrem de importantă.
Loredana Diacu
27.01.2017

alte articole

Justiţia (Shutterstock)
Loredana Diacu
27.01.2017

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor acuză Ministerul Justiţiei că cenzurează dezbaterea publică de luni pe tema celor două ordonanţe care au scos oamenii în stradă şi au pus pe jar instituţiile anti-corupţie. De asemenea, organizaţia a trimis Ministerului Justiţiei o petiţie prin care solicită respectarea dreptului legal al tuturor persoanelor interesate de a se înscrise şi a participa la respectiva dezbatere şi invită cetăţenii să i se alăture în acest demers.

Concret, Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor reaminteşte că potrivit anunţului postat pe site-ul instituţiei, Ministerul Justiţiei îşi rezervă practic dreptul de a ”selecta” participanţii la dezbaterea publică de luni, 30 ianuarie 2017, sub pretextul ridicol că ”sala în care este programată dezbaterea (între orele 10 şi 12) are numai 50 de locuri” şi nici măcar nu enunţă vreun criteriu al acestei ”selecţii”.

"Aşadar, încălcând celebrul adagiu latin ”Nemo auditur propriam turpitudem allegans. Ministerul Justiţiei invocă propria culpă, propria indolenţă/rea credinţă organizatorică, pentru a limita dreptul la exprimare al persoanelor interesate de această dezbatere extrem de importanţă.", arată semnatarii demersului, în comunicatul de presă remis Epoch Times.

Organizaţia atrage atenţia că această cenzurare este ilegală. Astfel, dispoziţiile art. 7, alin. 10), lit. a) şi b) din Legea 52/2003 NU cenzurează înscrierile la dezbatere ci, dimpotrivă, reglementează faptul că prin dezbaterea publică ”se asigură dreptul la exprimare al oricărui cetăţean interesat” iar ”dezbaterea se va încheia în momentul în care toţi solicitanţii înscrişi la cuvânt şi-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuţie”, ceea ce înseamnă că Nu aveţi dreptul să cenzuraţi înscrierile la dezbatere.

"În al doilea rând, această CENZURARE e fondată pe un pretext lamentabil şi nu pe un motiv real. Astfel, dacă ar dori să respecte dispoziţiile legale şi să organizeze o dezbatere autentică ţinând seama de interesul stârnit de aceste acte normative (şi nu o pseudo-dezbatere formală asupra căreia să planeze suspiciunea că a fost organizată numai pentru expunerea unor opinii favorabile proiectelor de către persoane ”preferate” de Ministrul Florin Iordache), Ministerul Justiţiei ar avea cel puţin două opţiuni, ambele la fel de uşor de pus în practică: fie să organizeze dezbaterea într-o sală cu capacitate mai mare (posibil în Parlament), fie să organizeze dezbaterea în aceeaşi sală de 50 de locuri, dar în mai multe ”runde” de câte două sau mai multe ore, astfel încât să poată participa toate persoanele interesate să-şi exprime opiniile/recomandările. În consecinţă, Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a trimis astăzi Ministerului Justiţiei o petiţie (pe care o ataşăm) prin care solicită respectarea dreptului legal al tuturor persoanelor interesate de a se înscrise şi a participa la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei luni, 30 ianuarie 2017, având ca obiect proiectul de OUG de modificare şi completare a CP şi CPP şi proiectul de OUG privind graţierea unor pedepse.", se mai precizează în comunicat.

Reamintim că Ministerul Justiţiei a anunţat că va organiza luni o aşa-zisă dezbatere publică pe tema celor două proiecte de ordonanţă care i-au scos în stradă pe români, respectiv ordonanţa vizând graţieri şi cea privind modificarea Codurilor de Procedură Penală. Potrivit anunţului făcut de minister, numărul maxim de persoane care pot participa la discuţii este de 50 - sala în care se organizează dezbaterea fiind mică - iar timpul alocat fiecărei intervenţii se rezumă la 3 minute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor