Saga bancherilor care mor: un director manager al Deustche Bank s-a ”sinucis”

Sediul Central al Băncii JP Morgan din New York.
Sediul Central al Băncii JP Morgan din New York. (John Moore / Getty Images)

2014 a înregistrat un fenomen bizar: de la începutul anului au existat numeroşi directori de bancă morţi în condiţii suspecte. Căzuţi de pe clădiri înalte (deseori nu s-a putut explica modul în care au ajuns acolo), călcaţi de maşini, căzuţi de pe poduri, sau chiar împuşcaţi cu pistolul cu cuie în garajul propriu, incidentele de acest gen - mult prea numeroase pentru a fi concidenţe - au zguduit lumea marii finanţe.

În general bancherii morţi în condiţii suspecte lurează la JP Morgan sau Deustche Bank, nume legate de scandalul LIBOR, în care băncile au fost acuzate de manipularea ratei de credit interbancar, provocând daune pe pieţele de credit estimate de trilioane de dolari.

Dacă în general presa a muşamalizat numărul mare de decese, sau a raportat doar versiunile oficiale, câteva dintre cazuri au ieşit la lumina zilei din cauza circumstanţelor extrem de suspecte în care ar fi survenit moartea.

Sâmbătă, un avocat senior al Deutsche Bank a fost găsit mort în apartamentul său din New York, în condiţii oarecum controversate.

Calogero Gambino, în vârstă de 41 de ani, a fost descoperit în dimineaţa de 20 octombrie în casa sa din cartierul Brooklyn al New York-ului, decesul său fiind considerat sinucidere, potrivit poliţiei din New York.

Gambino era un adjunct al şefului consilierilor juridici şi director, şi lucra pentru banca germană de 11 ani, potrivit Wall Street Journal, prima publicaţie care a raportat despre moartea acestuia.

Bancherul era implicat serios în negocierea chestiunilor legale ale Deutsche Bank. În ultima perioadă, s-a ocupat de dovezile aduse de organele de reglementare ale băncilor în urma acuzaţiilor care spun că băncile au manipulat ratele dobânzilor - caz cunoscut ca scandalul LIBOR - şi cotele pieţelor valutare - caz cunoscut drept scandalul Forex.

Gambino era un asociat al unei firme private de avocatură şi a lucrat ca avocat pentru instituţiile de reglementare între anii 1997 şi 1999, a notat WSJ, citând profilul de Linkedin al lui Gambino cât şi biografiile prezentate de el la conferinţe.

Conform lui Julie Bolcer, un purtător de cuvânt de la biroul şefului medicilor legişti din New York, bancherul a murit prin spânzurare. Moartea acestuia ar fi fost o sinucidere.

Deutsche Bank, cel mai mare creditor al Germaniei, a plătit deja 6 miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari) sub formă de amenzi şi contracte în ultimii doi ani jumate. Se aşteaptă ca, în al treilea trimestru din 2014, totalul sumelor cheltuite în rezolvarea litigiilor să ajungă la 894 de milioane de euro.

Lista noastră îi înclude pe: Josef Ambrosio (JP Morgan), Tim Dickenson (DB), Gabriel Magee (JP Morgan), Mike Dueker (Russel Investments şi Banca Federală de Rezervă), Richard Talley (American Title Service), Ryan Crane (JP Morgan), James Stuard (Nation Bank of Commerce), Li Junjie (JP Morgan), Kenneth Bellando (Levy Capital şi JP Morgan), Joseph Giampampa ( JP Morgan), Jan Peter Schmittmann (Royal Bank of Scotland şi ABN Amro), Juergen Frick (Frick&Co şi AG), Julian Knott (JP Morgan), Alita Knott (JP Morgan).

Surse neoficiale care au numărat şi cazurile angajaţilor mai puţin proeminenţi ai băncilor, numărul total al deceselor, care pare să fi început în luna decembrie cu analistul financiar Josef Ambrosio, al JP Morgan, a ajuns la peste 40.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe