Saga alegerilor locale în două tururi. Guvernul Cioloş dă undă verde liberalilor
alte articole
Şefa PNL Alina Gorghiu a primit veşti bune de la Guvernul Cioloş chiar de 8 martie. Executivul a răspuns plângerii prealabile depuse de liberali pe tema alegerilor locale, astfel că acum problema urmează să fie tranşată în instanţă.
"Veşti bune: Guvernul a răspuns astăzi la plângerea prealabilă a PNL, astfel că putem continua demersurile care deschid calea invocării excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor legate de alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Obiectivul: mai multă reprezentativitate a celor aleşi, mai multă democraţie", a anunţat Alina Gorghiu.
Cu o zi în urmă, prezentă în platoul Realitatea Tv, şefa liberalilor se plângea că premierul Dacian Cioloş nu dă un răspuns mai repede plângerii prealabile înaintate de PNL pe tema alegerii primarilor în două tururi.
"Eu am convingerea că va veni răspunsul foarte rapid. Din termenul de 30 de zile la îndemână, îmi e ciudă să vă răspund că aproape că nu a profitat să facă un gest firesc, să răspundă în timp util, pentru a lăsa PNL să îşi caute dreptatea la Curtea Constituţională, însă, încă mai are o săptămână la dispoziţie să dea acest răspuns.
Ar fi un cadou frumos pe care mi l-ar face de 8 Martie, dacă ar veni acest răspuns, pentru că aş putea, în sfârşit, să înaintez sesizarea la instanţa de contencios, să intrăm pe făgaşul normal", a declarat Alina Gorghiu.
Nu demult, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara că liberalii dau dovadă de acţiuni violente împotriva democraţiei şi le-a atras atenţia că, dacă vor încerca schimbarea sistemului electoral prin intermediul Curţii Constituţionale, îi va acţionă în instanţă, atât civil cât şi penal.
"Portiţa" liberalilor
Şefa PNL - partid care a votat cot la cot cu PSD acest sistem electoral - a declarat anterior că, dacă se vor menţine alegerile locale într-un singur tur de scrutin, doar 15-17% dintre actualii primari vor fi schimbaţi. Dacă s-ar reveni însă la alegerile în două tururi, proporţia de înnoire ar putea fi de 70%.
"Guvernul a aprobat 6 hotărâri de Guvern care vizează desfăşurarea alegerilor locale. A fost confirmată data de 5 iunie, data alegerilor locale", a anunţat recent purtătorul de cuvânt al Executivului.
Odată cu adoptarea de către Guvern a hotărârilor vizând alegerile locale, s-a creat o portiţă legală pentru revenirea la alegeri în două tururi. Concret, HG-urile pot fi atacate în contencios administrativ ca orice alt act juridic emis de Guvern, iar în cadrul procesului se poate ridica o excepţie de neconstituţionalitate, pentru a contesta la CCR legea în ansamblu.
Teoretic există suficient timp rămas până la alegeri ca această excepţie să se judece şi că alegerile într-un singur tur să fie declarate neconstituţionale.
Liberalii au făcut deja primul pas în direcţia revenirii la alegerile locale în două tururi - au depus o plângere prealabilă la Guvern, urmând ca ulterior să tranşeze problema în instanţă.
Atât Codul de bune practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale, permit modificări legislative în interiorul acestui interval, cu condiţia ca acestea să opereze în sensul lărgirii, şi nu limitării drepturilor electorale consfinţite de Constituţie, lucru confirmat recent şi de preşedintele CCR, judecătorul Augustin Zegrean [fapt ce i-a atras critici dure din partea lui Dragnea, care l-a acuzat de "partizanat politic"].