Orban: Ministerul fondurilor europene va funcţiona pentru perioada bugetară 2014-2020

Epoch Times România
19.09.2012

Ministrul MAEur, Leonard Orban, a declarat miercuri că ministerul fondurilor europene anunţat de premierul Victor Ponta nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemelor din actualul exerciţiu bugetar, el urmând să funcţioneze pentru perioada 2014-2020.

”Acest minister ar urma să funcţioneze pentru perioada 2014-2020, nu pentru această perioadă de programare, pentru că, dacă ar fi fost pentru această perioadă de programare, probabil s-ar fi făcut mai devdereme acest minister, dar ar fi însemnat un proces de reacreditare care probabil ar fi durat un an de zile, ceea ce nu a fost posibil. Deci vizează perioada de programare 2014-2020”, a precizat Leonard Orban, întrebat dacă ministerul fondurilor europene anunţat de premierul Victor Ponta poate fi o soluţie pentru rezolvarea problemelor pe actualul exerciţiu bugetar.

”Acest minister nu îşi va dori în niciun fel să gestioneze el banii de pe mediu, transporturi şi aşa mai departe, ci va dori să aibă asemenea instrumente care să asigure că regulile jocului sunt respectate, fie că vorbim de zona achiziţiilor publice, fie că vorbim de proceduri. Haideţi să ne uităm ce s-a întâmplat pe POSDRU, procedura iniţială a fost acceptabilă şi ulterior au fost modificate de aşa natură încât am ajuns la situaţia în care cei de la Comisia Europeană au constat că sistemul este nefuncţional şi sunt probleme majore în ceea ce priveşte eficacitatea sistemului de management şi control. Ăsta va fi rolul principal. Dar crearea acestui minister va reprezenta doar o parte a soluţiilor pe care va trebui să le adoptăm în continuare. De exemplu, va trebui să adoptăm soluţii în zona de achiziţii publice, în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea conflictelor de interese”, a spus ministrul MAEur.

Leonard Orban a punctat faptul să trebuie analizat modul în care va fi creat ministerul, pentru a nu afecta finalizarea actualului exerciţiu bugetar.

”Tehnic va trebui să se analizeze exact care sunt formulele astfel încât să nu se impieteze asupra finalizării perioadei de programare 2007-2013, să se evite ca anumite responsabilităţi să fie transferate mai devreme decât încheierea acestei perioade de programare şi, ăn plus, mai trebuie lămurită perioada de tranziţie 2014-2015 când cele două perioade de programare se vor suprapune (...) În acelaşi timp, în 2014 şi în 2015, va începe utilizarea fondurilor pentru perioada de programare 2014-2020. Deci este o suprapunere şi desigur va trebui să găsim soluţii tehnice pentru evitarea suprapunerilor”, a precizat Orban, rugat să comenteze faptul că premierul a anunţat înfiinţarea acestui minister imediat după alegeri.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Palatul Victoria, că din noul guvern pe care îl va propune USL va face parte ”în mod sigur” un minister al fondurilor europene, care se va ocupa de coordonarea autorităţilor de management, dar nu va mai avea atribuţii ”pe partea politică”.

”În noul guvern voi propune în mod sigur un ministru al fondurilor europene. Cel al afacerilor europene înseamnă şi partea politică şi partea de absorbţie. Eu voi propune un ministru al fondurilor europene care să aibă atribuţii directe de coordonare a tuturor autorităţilor de management”, a explicat Ponta. El a adăugat că astfel ” în 2013 construim toată infrastuctura astfel încât de la 1 ianuarie 2014 să avem un singur ministru care coordoneze, o singură instituţie responsabilă de toate autorităţile de management”, a declarat Ponta, fiind întrebat ce măsuri intenţionează să ia în contextul în care preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, i-a transmis premierului în cadrul discuţiilor cu premierul român că absorbţia fondurilor UE este insuficientă.

Premierul Ponta a precizat că Leonard Orban, actualul ministru al afacerilor europene, nu va face parte din guvernul USL, întrucât ”domnul Orban va merge la Bruxelles, într-o poziţie europeană”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor