Orban: Corecţiile pe POSDRU-75 de milioane de euro, la prima evaluare

Epoch Times România
19.09.2012

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat miercuri că, la prima evaluare, corecţiile pe POSDRU sunt de 75 de milioane de euro (25%), dar mai există cereri de rambursare care nu au fost procesate.

Întrebat la cât se vor ridica corecţiile financiare pe programele cu probleme, Orban a precizat că pe POSDRU, la o primă evaluare, ”corecţiile sunt de 75 de milioane de euro, dar mai există un număr de cereri de rambursare care nu au fost procesate şi numai după procesarea acestora vom şti exact care este suma finală, pentru că este vorba de aplicarea unui procent de 25%”.

”În ceea ce priveşte corecţiile financiare pe perioada 1 ianuarie 2007 – octombrie 2011 pentru cele patru programe operaţionale: Transport, Mediu, Competitivitate şi Regional, aici încă nu am început negocierile, de fapt concilierea cu Comisia Europeană, aşteptăm scrisoarea oficială în limba română care va veni probabil în câteva săptămâni şi după aceea o să avem un termen de două luni până la care va trebui să finalizăm aceste negocieri. În momentul de faţă, cifrele sunt confidenţiale, nu vi le pot spune, pot să vă spun că la o evaluare preliminară vorbim de câteva sute de milioane de euro, desigur va fi un proces de conciliere, vom discuta cu Comisia Europeană şi în măsura în care noi vom accepta propunerea Comisiei Europene, banii aceştia nu se vor pierde, ei vor putea fi alocaţi pentru alte proiecte. Ei vor fi retraşi de pe proiectele unde au fost sesizate disfuncţionalităţi pe zona achiziţiilor publice”, a precizat Orban, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, după ce a participat la dezbaterea ”Uniunea Europeană la răscruce?”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

Ministrul MAEur a mai explicat că ”până în octombrie 2011 Comisia Europeană consideră că au fost disfuncţionalităţi majore pe zona achiziţiilor publice şi acesta este motivul pentru care ar urma să se aplice corecţii financiare diferite, de la o axă la alta, dar funcţie de aceste probleme existente”.

Leonard Orban a refuzat să spună către ce axe unde ar putea fi redirecţionaţi, întrucât în prezent se derulează procedura de conciliere. ”Nu pot să vi le spun în momentul de faţă pentru că este o conciliere, CE ne-a cerut să fie tratată de o manieră confidenţială. Dar în momentul în care vom finaliza acest proces, desigur vă vom informa. Va fi foarte clar ce procente vor fi aplicate, pe ce axe şi ce sume”, a spus ministrul.

Comisia Europeană a întrerupt, în luna februarie, plăţile pe POSDRU după ce Autoritatea română de audit a identificat, în Raportul anual de control 2011, unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al programului, deficienţe care nu au fost corectate. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

Executivul european a decis, în aprilie, reluarea plăţilor, cu aplicarea unei corecţii de 10%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor