S-a stins din viaţă Jerry Lewis, ultimul mare actor comic de la Hollywood

Legendarul actor de comedie a murit la vârsta de 91 de ani în Las Vegas (SUA), unde locuia cu a doua soţie.
Jerry Lewis (Print screen YouTube)
Mioara Stoica
21.08.2017

Jerry Lewis - al cărui nume real a fost Joseph Levitch - a murit duminică 20 august a.c., la vârsta de 91 ani, din cauza unei distrofii musculare, în casa din Las Vegas unde locuia împreună cu soţia sa, balerina SanDee Pitnick, informaţie confirmată de agentul starului într-un comunicat.

Actorul american Jerry Lewis s-a născut la 16 martie 1926, la Newark, New Jersey (SUA). Acesta a avut o carieră bogată: actor, scenarist, regizor, producător, cântăreţ şi inventator de noi tehnologii dar mai ales comediant de neegalat. Un gigant al comediei moderne pe care Europa a reuşit să-l înţeleagă şi să-l iubească cu adevărat. A jucat în peste 50 de filme de-a lungul carierei sale apărând în filme şi emisiuni de televiziune începând cu anul 1949 până în 2006.

În ciuda vârstei înaintate şi a diverselor probleme de sănătate cu care s-a confruntat în trecut (atacuri de cord, cancer de prostată, diabet, pneumonie şi alte probleme pulmonare, oboseală cronică, durere de spate cronică), interpretul veteran era încă activ şi intenţiona să se mute în scurt timp în Canada pentru a participa la filmarea unei pelicule. În trecut, a suferit de meningită severă şi şi-a rupt o vertebră în timp ce efectua una dintre căzăturile sale hilare dar, de asemenea, impresionante.

Cunoscut mai ales pentru duetul lui cu Dean Martin, din 1959, intitulat "My Friend Irma", în ultimii ani a jucat în filmele "The Nutty Professor" (2008), "Method to the Madness of Jerry Lewis" (2011), "Max Rose" (2013), sau în filmul lui Martin Scorsese, "The King of Comedy" (1982).

Jerry Lewis împreună cu                    Dean Martin
Jerry Lewis împreună cu Dean Martin

Lewis şi-a început cariera alături de actorul şi cântăreţul american Dean Martin (aici un moment memorabil dintr-un celebru film în care au jucat cei doi), şi a continuat singur - după o colaborare artistică care a durat peste 20 de ani - să creeze un umor personal cu performanţe până în ultimul moment, când şi-a anunţat oficial pensionarea din cauza problemelor de sănătate. În câteva cuvinte: Jerry Lewis era inimitabil.

Filmele sale semnate ca regizor au prezentat nuanţe şi acuze despre prostia umană, care nu existau în filmele sale de simplu "clovn". Şi-a demonstrat talentul, de exemplu, la închiderea festivalului de la San Sebastian (Spania) în 1990, unde a reuşit să depăşească atmosfera tensionată cauzată de decizia juriului, care a declarat că s-a simţit obligat să dea unele premii pe care nu ar fi vrut să le dea. Jerry Lewis a cucerit scena şi a reuşit să transforme încruntările într-un râs puternic.

Spectacolul The Jerry Lewis MDA Labor Day Telethon a fost fondat şi găzduit de actorul de comedie şi regizorul Jerry Lewis, de la începutul anului 1966 până în 2010 şi a adunat sume imense de bani pentru Muscular Dystrophy Association (MDA), asociaţie în care ocupa funcţia de preşedinte. Această activitate i-a adus premiul Jean Hersholt Humanitarian Award, o categorie specială de Oscar acordată periodic (nu neapărat în toţi anii) pentru contribuţii excepţionale la cauze umanitare.

El a visat un Oscar pe care nu l-a obţinut niciodată, cu excepţia celui umanitar. Ultima sa şansă de a-l obţine a fost în 2013, cu filmul independent Max Rose, de Daniel Noah. O altă mare ocazie a fost în filmul regizat de Martin Scorsese, The King of Comedy (1982), alături de Robert de Niro.

În schimb, a fost recompensat în 2009 cu un Oscar pentru întreaga sa carieră. A fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace în 1977, candidatură propusă de parlamentarul american Les Aspin şi are două stele pe Walk of Fame, una pentru film şi alta pentru televiziune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor