S-a născut primul copil cu ADN provenit de la trei persoane
alte articole
S-a născut primul bebeluş din lume “ce conţine ADN-ul a trei persoane”, folosindu-se o nouă tehnică de fertilizare, prin care savanţii au adăugat o cantitate mică din codul genetic al unui donator la părinţii copilului pentru a se asigura că acesta nu va contracta o boală pe care mama acestuia o poartă în gene sale.
Journal New Scientist a dezvăluit marţi că Abrahim Hassan, născut în luna aprilie, nu are genele mamei sale pentru sindromul Leigh, o boală fatală ce rezultă în cedarea sistemului nervos central.
Pentru a bloca transferul genei sindromului Leigh de la mamă la copil, experţii au incorporat o cantitate minusculă de ADN de la un donator în structura genetică a copilului. Afecţiunea neurologică, care de regulă devine aparentă în primul an din viaţa copilului, afectează cel puţin unul din 40.000 de nou născuţi.
Conform savanţilor, naşterea lui Abrahim anunţă o nouă eră în medicină şi ar putea ajuta familii cu diferite afecţiuni genetice rare. În plus, savanţii au avertizat că, din moment ce tehnologia – donare mitocondrială – este încă nouă, este nevoie de testări complexe.
O echipă de doctori americani, condusă de dr. John Zhang, a efectuat operaţia în Mexic deoarece acolo nu există nicio dispoziţie legală care să o interzică. Ei au luat ADN din oul mamei şi au adăugat mitocondrie sănătoasă din oul unui donator pentru a produce un ou nou sănătos, care ulterior să fie fertilizat cu sperma tatălui.
Rezultatul este un copil cu 0,1% din ADN-ul său provenind de la un donator, resetarea codului său genetic fiind asigurată de părinţii săi, inclusiv indicatorii pentru culoarea părului şi ochilor.