S-a descoperit o tăbliţă veche de 4.000 de ani care arată cum s-a construit „Arca lui Noe”
alte articole
Curatorul Muzeului Britanic şi autorul cărţii „Arca dinaintea lui Noe”, Erving Finkel a primit în timpul unei conferinţe de presă ce promova cartea sa o tabletă veche de 4.000 de ani cu scrieri cuneiforme care detaliază materialele şi măsurătorile folosite de Noe atunci când a construit Arca, notează Associated Press.
Finkel era la o conferinţă de presă pentru promovarea cărţii sale atunci când Douglas Simmonds s-a apropiat de el şi i-a oferit o tabletă pe care o avea de la tatăl său. În, 1940, tatăl lui Simmonds adunase mai multe artefacte din Egipt şi China rămase în urma primului război mondial.
Tableta s-a dovedit extrem de specială. A fost datată ca fiind din anul 1750 î.C., este babyloniană şi descrie ”Povestea Inundaţiei.” Povestea babyloniană, are foarte multe similarităţi cu povestea descrisă în Geneză însă tableta aduce un ”un nou conţinut uimitor”.
Finkel a enumerat unele dintre materialele cu care Noe ar fi construit Arca, la porunca lui Dumnezeu:
”Cantităţile de funie din fibre de palmier, scândură de lemn cât şi cantităţile de bitum natural fierbinte folosit pentru a face impermeabilă barca...” Toate informaţiile erau acolo. ”Cantitatea de funie prescrisă ar ajunge de la Londra la Edinburgh dacă este întinsă în linie dreaptă”, adăugat Finkel.
Arca acoperea o arie de 3,6 kilometri pătraţi iar pereţii ei erau înalţi de peste 6 metri.
Un aspect ce l-a şocat pe Finkel şi l-a care nu s-a mai gândit nimeni înainte este că arca era rotundă. Bineînţeles că o barcă rotundă este normală. În Irakul antic, coraclele – bărci rotunde – erau folosite cu eficienţă pentru transportul prin inundaţiile puternice.
"Nu se scufundă şi te poartă uşor. Pe hârtie, explicaţiile lăsate pentru construcţia bărcii sunt perfecte însă nu se ştie cum va funcţiona odată puse în practică", explică Finkel.
Pe tabletă erau inscripţionate şi instrucţiuni pentru construirea bărcii, dar şi detalii privind animalele care ar fi trebuit luate în arcă ”două câte două”.
”Acesta este unul dintre cele mai importante documente descoperite vreodată”, a spus Finkel pentru Associated Press.
Finkel crede că povestea a fost transmisă evreilor în timpul exilului lor în Babylon în secolul 6 î.C şi de asemenea că Arca descrisă în Bibile nu a existat. Acesta spune că probabil o inundaţie devastatoare a rămas în cultura populară şi s-a transmis de atunci.
”Ideea că inundaţiile sunt cauzate de păcat a rămas din fericire până în zilele de azi,” a mai adăugat acesta, făcând referire la un consilier englez care a apărut în ziare deoarece a anunţat că inundaţiile locale recente sunt cauzate de legalizarea căsătoriilor între homosexuali.