"S-a deschis Cutia Pandorei". Şeful Consiliului Fiscal, îngrijorat de politica salarială a lui Ponta

Noua lege a salarizării, care aduce majorări semnificate, alături de prevederile noului Cod Fiscal, ar putea genera un deficit de 5%, iar astfel se poate ajunge la un derapaj major, a avertizat şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Ionuţ Dumitru, 24 februarie 2015 (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.08.2015

Noua lege a salarizării, care aduce majorări semnificative, alături de prevederile noului Cod Fiscal, ar putea genera un deficit de 5%, iar astfel se poate ajunge la un derapaj major, a avertizat şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, într-o intervenţie pentru Digi 24, relatează gândul.info

În ceea ce priveşte majorarea salariilor medicilor cu 25% de la 1 octombrie, anunţată de Victor Ponta, şeful Consiliului Fiscal a avertizat că premierul a deschis o adevărată cutie a Pandorei pentru ca şi alte categorii de bugetari vor cere astfel de măriri existând riscul să se ajungă la o situaţie care nu mai poate fi gestionată.

"Prevederile Codului Fiscal, plus creşterile de salarii, putem să discutăm de un deficit care se apropie de 5%", a precizat Ionuţ Dumitru, adăugând că putem avea un "derapaj major" dacă salariile în sistemul bugetar vor creşte cu 70%, aşa cum a anunţat Guvernul.

"Trebuie cântărite şi drămuite astfel de creşteri, economia nu produce mai mult decât înainte de criză să justifice o creştere de 70% pentru bugetari. Cutia Pandorei s-a deschis, am văzut solicitări din zona educaţiei", a afirmat şeful Consiliului Fiscal.

La scurt timp după anunţul premierului privind mărirea salariilor cadrelor medicale, sindicatele din învăţământ au solicitat ca şi profesorii să beneficieze de acelaşi tratament. La rândul lor, sindicaliştii din poliţie au cerut şi ei salarii majorate cu 70%.

Pe lângă discuţiile despre majorarea salariilor din sistemul bugetar, Ionuţ Dumitru atrage atenţia că în Parlament se rediscută noul Cod Fiscal care aduce "un impact bugetar de 2% din PIB".

"Putem ajunge la deficite mari, iar asta înseamnă costuri. Datoria publică a crescut de la 12% la 40%. Dacă creştem datoria publică prin deficite mai mari vom fi foarte vulnerabili la următoarea criză. Datoria publică s-a triplat, dacă creştem deficitele, aşa cum se prefigurează, riscăm ca la următoarea recesiune, e inevitabilă aceasta, datoria publică să crească semnificativ peste 60%. Deja datoria publică e cam mare pentru România", a afirmat Ionuţ Dumitru.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor