Rusia vrea prevederi legale privind expulzarea străinilor pentru “conduită indezirabilă”

Parlamentarii ruşi examinează o posibilă iniţiativă legislativă privind expulzarea străinilor care se “comportă indezirabil” şi sunt implicaţi în activităţi considerate a fi o interferenţă în problemele interne ale Rusiei.
Andrei Klimov, membru senior în camera superioară a Parlamentului Rusiei. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.09.2017

Andrei Klimov, membru în camera superioară a Parlamentului Rusiei, a confirmat luni agenţiilor ruse de ştiri că au început discuţiile privind o astfel de lege.

“Partenerii străini interferează în mod sistematic cu problemele noastre”, a declarat Klimov, citat de publicaţia pro-Kremlin Izvestia. Klimov este membru al Partidului Rusia Unită al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Citând surse neidentificate apropiate de Parlament, Izvestia a raportat că discuţiile se referă de fapt la un proiect de amendament la o lege adoptată în 2015, care oferă autorităţilor ruse puterea de a declara organizaţiile internaţionale ca fiind “indezirabile” şi de a le închide dacă sunt considerate a fi o ameninţare a securităţii naţionale a Rusiei.

Organizaţiile de monitorizare a drepturilor omului susţin că legea din 2015 face parte dintr-o campanie mai amplă a Kremlinului de a suprima societatea civilă, lansată în mai 2012 în urma protestelor stradale masive izbucnite după ce Vladimir Putin a câştigat cel de-al treilea mandat. La acea vreme, preşedintele rus a acuzat statele occidentale că au alimentat protestele.

Sancţiuni penale

Pe lângă posibila expulzare a străinilor, noul proiect de lege ar putea include sancţiuni penale pentru cetăţenii ruşi care s-ar fi implicat în activităţi “indezirabile” ce ameninţă securitatea naţională, a raportat Izvestia.

Legea penală federală a Rusiei permite deja ca cetăţenilor străini să li se interzică accesul în ţară pentru a asigura “securitatea naţională” sau dacă sunt consideraţi “indezirabili”.

Cu peste un deceniu în urmă, Rusia a aplicat deja astfel de interdicţii asupra mai multor grupuri de străini, inclusiv oameni de afaceri, jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului.

Dar noul amendament la legea “indezirabililor” ar putea introduce pedepse pentru cetăţenii ruşi şi entităţile legale din Rusia, a citat Izvestia o sursă apropiată de Parlamentului rus.

Încălcările legii ar putea fi considerate infracţiuni uşoare sau grave, a raportat publicaţia.

Klimov a confirmat pentru Izvestia, agenţia rusă de stat TASS şi publicaţia financiară RBK faptul că parlamentari şi experţi au început să aibă discuţii privind posibila legislaţie.

Totuşi, Klimov a declarat pentru TASS că proiectul de lege “trebuie conceput serios, inclusiv dintr-un punct de vedere juridic”.

Klimov monitorizează iniţiativa în calitate de director al unei comisii a Consiliului Federaţiei Ruse, care a fost creat în luna iunie cu scopul de “a apăra suveranitatea statului şi de a preveni interferarea” cu “problemele interne” ale Rusiei.

Comisia a fost formată după ce investigaţiile americane au concluzionat, în lipsa unor dovezi concludente, că Rusia a desfăşurat o campanie propagandistică şi de atacuri cibernetice pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut. Moscova a negat orice implicare.

Kremlinul a acuzat în repetate rânduri SUA şi alte guverne occidentale că urmăresc să alimenteze tulburările politice din Rusia prin finanţarea unor organizaţii nonguvernamentale, inclusiv grupuri de observatori electorali şi pentru drepturile omului, care deseori critică autorităţile ruse.

Diverşi oficiali americani şi europeni au respins în repetate rânduri acuzaţiile Moscovei.

“Parţial, dorim să monitorizăm traseul banilor trimişi din Washington pentru a finanţa activităţile diverselor organizaţii”, a precizat Klimov.

Ştirile privind eventuala nouă legislaţie au apărut cu câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia de anul viitor, în care se estimează că Putin va câştiga cel de-al patrulea mandat.

O lege adoptată în 2013 impune ca organizaţiile nonguvernamentale din Rusia care primesc fonduri din străinătate şi care sunt considerate a fi implicate în activităţi politice să fie declarate drept “agenţi străini”.

Recent, parlamentarii au semnat de asemenea o cerere de a extinde eticheta de “agenţi străini” în cazul ONG-urilor care primesc fonduri de la cetăţenii ruşi ale căror venituri provin din surse externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor