Rusia vântură ideea întoarcerii la baza iraniană din Hamadan
alte articole
Levan Djagarian, ambasadorul rus în Iran, a sugerat pe neaşteptate ceva ce pare a fi posibilitatea ca forţele aeriene ruseşti să folosească din nou baza aeriană iraniană Shahid Nojeh de lângă Hamadan.
Forţele aeriene ruseşti au folosit pentru scurt timp această baza aeriană în august 2016, pentru a lansa atacuri împotriva grupului jihadist Statul Islamic în estul Siriei. După o serie de plângeri formulate în Parlamentul iranian, ruşii şi-au retras pe neaşteptate forţele, fie pentru că au ales să facă acest lucru fie pentru că iranienii le-au cerut acest lucru.
Djagarian pare acum să sugereze posibilitatea întoarcerii forţelor aeriene ruseşti la acea bază şi chiar posibilitatea ca Rusia să vândă Iranului avioane de luptă Su-27.
Agenţia oficială rusă de ştiri TASS a relatat: „Dacă autorităţile celor două ţări vor considera că este necesar să folosească infrastructura militară iraniană pentru a combate terorismul din Siria şi din alte locuri, atunci vor fi luate astfel de măsuri. Anul trecut, Rusia şi-a îndeplinit în întregime obligaţiile sale privind livrarea către Iran a sistemului de apărare aeriană S-300. Cooperarea dintre Rusia şi Iran are loc în multe domenii, inclusiv sfera tehnico-militară. Ministerele apărării celor două ţări discută în prezent la diferite niveluri despre multe proiecte de care este interesat Iranul. Este bine cunoscut faptul că echipa rusă de acrobaţii aeriene Cavalerii Ruşi (operând avioane Suhoi-27) a participat la Iran Airshow-2016 în noiembrie 2015 pe insula Kish. Hossein Deghan (ministrul iranian al apărării) a vizitat de asemenea o expoziţie statică de avioane de luptă Suhoi-27”.
Este posibil, conform unor analişti media, ca aceste comentarii făcute de TASS să ascundă un avertisment trimis de ruşi către noua administraţie americană, că Rusia va susţine Iranul în cadrul unei noi confruntări cu SUA. Discuţia despre întoarcerea forţelor aeriene ruseşti în Iran pentru a desfăşura operaţiuni de acolo pare mai mult să urmărească descurajarea atacurilor pe care SUA le-ar putea lua în considerare împotriva Teheranului decât să urmărească lupta împotriva Statului Islamic.
Au avut loc discuţii recente privind faptul că Rusia aparent are de făcut o alegere dificilă între a se împăca cu SUA sau a rămâne alături de Iran şi China.
Ruşii – aşa cum au făcut-o cu câteva zile în urmă – vor face tot posibilul să clarifice faptul că, în ceea ce îi priveşte, acea „alegere” nu există. Ruşii nu au nicio intenţie să-şi abandoneze „parteneriatul strategic” cu Iran sau China, care au fost alături de ei în vremuri dificile, doar pentru că unele persoane din noua administraţie SUA ar putea dori ca ei să facă acest lucru.