Pentagonul: Rusia şi Iranul susţin talibanii pentru a “submina” misiunea americană în Afganistan

Comandantul forţelor americane în Afganistan a declarat joi că Rusia şi Iranul susţin talibanii parţial pentru a submina eforturile SUA şi NATO de a obţine pacea şi stabilitatea în regiune.
Generalul John Nicholson, comandantul forţelor americane în Afganistan. (Mark Wilson/Getty Images)
Andrei Popescu
10.02.2017

Generalul de armată John Nicholson a declarat Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul SUA că Iranul furnizează talibanilor din vestul Afganistanului suport militar şi logistic.

Teheranul recrutează de asemenea luptători şiiţi din Afganistan pentru a lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria şi Irak, ridicând temeri că aceşti militanţi se vor întoarce şi vor destabiliza naţiunea, a susţinut Nicholson.

Nicholson a declarat că implicarea Rusiei în Afganistan a devenit “mai dificilă” în ultimul an, în condiţiile în care Moscova a depus eforturi pentru a “legitimiza public” mişcarea talibană.

Oficialii ruşi susţin că talibanii luptă împotriva Statului Islamic, pe când guvernul afgan nu a făcut nimic în această privinţă, adăugând că această inacţiune ameninţă cu amplificarea tulburărilor din Afganistan. Nicholson a precizat că aceasta este o “descriere falsă” a situaţiei ce urmăreşte să ofere credibilitate talibanilor.

Un raport publicat luna trecută de Inspectorul General Special pentru Reconstruirea Afganistanului (SIGAR) a susţinut că guvernul afgan a pierdut controlul sau influenţa asupra a 15% din teritoriul său în perioada noiembrie 2015 – noiembrie 2016.

“Rusia, Iranul şi Al-Qaeda au roluri semnificative în Afganistan – acesta nu a fos cazul în urmă cu câţiva ani”, a mărturisit Nicholson. “Cred că [aceste acţiuni], parţial, subminează SUA şi NATO şi subminează acest parteneriat puternic pe care îl avem cu afganii în regiune”.

În decembrie 2016, Rusia a găzduit o întâlnire trilaterală în Moscova cu oficiali de top ai Ministerelor de Externe din Pakistan şi China pentru a evalua ameninţarea tot mai mare a Statului Islamic în Afganistan. Discuţiile au atras nemulţumirea preşedintelui afgan Ashraf Ghani, care a contestat motivele Rusiei, deoarece nu a invitat guvernul afgan la această întâlnire.

Nicholson a declarat că excluderea Afganistanului de la întâlnirea din Moscova a subminat eforturile SUA şi NATO de a preda în mâinile guvernului afgan autoritatea deplină de a propune un acord de pace. Nicholson a declarat că procesul de pace condus de afgani va fi mai durabil decât cel creat de actorii externi.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat marţi că Moscova a prezentat Afganistanului o invitaţie la o altă rundă de discuţii ce vor începe în această lună. Oficiali seniori din China, Iran, India şi Pakistan vor participa la discuţii. SUA nu a fost implicată în discuţiile conduse de Rusia.

Declaraţia lui Nicholson a avut loc în timp ce liderii din Congres amplifică presiunea asupra preşedintelui Donald Trump pentru ca acesta să ia în considerare un nou curs pentru războiul vechi de 15 ani din Afganistan. Trump a discutat puţin despre acest război de la investirea sa oficială de luna trecută şi abia l-a menţionat în timpul campaniei sale prezidenţiale.

Nicholson a afirmat că eforturile SUA şi ale coaliţiei în Afganistan se află acum în “impas”. În condiţiile în care aproximativ 12.500 de soldaţi americani şi NATO se află la sol în Afganistan, Nicholson a precizat că este nevoie de alte câteva mii de soldaţi pentru misiunea de pregătire, asistenţă şi consiliere. El a adăugat că soldaţii suplimentari ar putea proveni din SUA şi aliaţii săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor