Iranul lansează o altă rachetă balistică, sfidând SUA
alte articole
Conform Fox News, rampa de lansare Semnan este de fapt aceeaşi rampă surprinsă în fotografiile recente de satelit care au arătat că Iranul a pregătit o rachetă Safir pentru a plasa un satelit în spaţiu, însă în cele din urmă a suspendat operaţiunea. Motivul anulării lansării încă nu este cunoscut. Racheta pregătită pentru lansarea de miercuri a fost o rachetă sol-aer de rază scurtă Mersad, conform oficialului american.
Acest ultim test are loc la mai puţin de o săptămână după ce SUA a aplicat noi sancţiuni asupra Iranului. În ultimele săptămâni a avut loc o amplificare a activităţii la rampa de lansare Semnan, localizată la aproximativ 225 km est de capitala iraniană Teheran, au mai declarat oficialii pentru Fox News.
Deşi poate sunt doar speculaţii, s-ar putea ca noua lansare de miercuri să fie un răspuns la un raport publicat de Reuters care susţine că Administraţia preşedintelui american Donald Trump ia în considerare etichetarea Corpului de Gărzi Revoluţionare Islamice ale Iranului (CGRI) drept o organizaţie teroristă, conform oficialilor americani familiari cu această chestiune. Oficialii au mai declarat că propunerea Case Albe, dacă va fi implementată, va îngroşa lista de măsuri aplicate de SUA până acum împotriva persoanelor şi entităţilor asociate cu CGRI.
CGRI este de departe cea mai puternică agenţie de securitate a Iranului, având de asemenea controlul asupra unei mari părţi a economiei ţării şi o influenţă masivă în sistemul politic iranian, a precizat Reuters. Agenţia de ştiri a recunoscut totuşi că nu a văzut o copie a propunerii Administraţiei Trump, care ar putea veni în forma unui ordin executiv care va cere Departamentului de Stat să ia în considerare desemnarea CGRI drept un grup terorist. Nu este clar dacă Trump va semna un astfel de ordin.
Gărzile Revoluţionare sunt subordonate liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a cărui putere o depăşeşte pe cea a preşedintelui iranian Rouhani.
Numirea celei mai puternice instituţii militare şi politice din Iran drept un grup terorist ar putea avea efecte potenţial destabilizatoare, inclusiv amplificarea suplimentară a conflictelor regionale în care SUA şi rivalii regionali ai iranienilor învinuiesc Teheranul pentru interferenţă. Iranul neagă acuzaţiile respective. În plus, o astfel de măsură ar complica şi lupta desfăşurată de SUA împotriva grupului Statul Islamic în Irak, unde miliţiile şiite susţinute de Iran şi consiliate de luptători CGRI se luptă cu grupul jihadist sunit.
După intensificarea sancţiunilor împotriva Iranului ca răspuns la testul din luna ianuarie al unei rachete balistice, oficialii Casei Albe au declarat că este vorba doar de un “prim pas”.