Rusia va discuta despre posibila ieşire din acordul OPEC

(Getty Images)
Andrei Popescu
15.01.2018

Rusia s-ar putea retrage din acordul OPEC privind reducerea producţiei petroliere, potrivit ministrului rus al Energiei, Alexander Novak.

Reuters a susţinut că ministrul rus ar putea aborda în această săptămână, în Oman, problema potenţialei ieşiri a ţării sale din acord. În baza acestui acord, Rusia a promis că va reduce producţia de petrol cu 300.000 de barili de petrol pe zi pentru a fi stimulată creşterea preţului la petrol.

“Vedem că piaţa devine echilibrată. Surplusul de pe piaţă scade, dar piaţa nu este încă complet echilibrată şi, bineînţeles, trebuie să continuăm să monitorizăm situaţia”, a precizat Novak. Companiile petroliere majore din Rusia au criticat acordul şi s-au plâns că acesta generează obstacole faţă de extinderea industriei petroliere a ţării.

Preţurile petrolului Brent se apropie în prezent de 70 de dolari pe baril, sugerând că pieţele pentru ţiţei se reechilibrează pe măsură ce ne apropiem de luna iunie, termenul limită când acordul va fi supus unei evaluări – un proces slab descris în textul privind evaluarea acordului OPEC. Textul a fost acceptat în noiembrie 2017.

În ceea ce îi priveşte pe membrii OPEC, acordul ar putea rămâne valid chiar şi după sfârşitul acestui an. Discutând cu CNBC, ministrul pentru Energie din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei, a afirmat că există şanse ca “acest grup de ţări care a luat atitudine şi a devenit responsabil pentru a ajuta piaţa să se corecteze... să rămână unit”.

Declaraţia sa a fost publicată pe fondul unei varietăţi de scenarii privind modul în care acordul ar putea fi abandonat: tulburările civile din Venezuela şi Iran, care ar putea duce la afectarea livrărilor; posibila retragere a Rusiei din acord în luna iunie; posibilitatea ca membri OPEC sau alte părţi implicate în acord să înceapă – sau să continue – să evite acordul; creşterea preţurilor petroliere la un nivel prea ridicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor