Rusia trimite al treilea convoi în estul Ucrainei

Un al treilea convoi rus a ajuns, sâmbătă, în estul Ucrainei, fiind controlat de separatiştii proruşi, a anunţat un purtător de cuvânt rus, citat de AFP
Convoiul "umanitar" trimis de Kremlin în Ucraina, parcat la graniţa rusă, 20 august (DMITRY SEREBRYAKOV/AFP/Getty Images)
Flori Mladin
20.09.2014

Rusia a trimis al treilea convoi "umanitar" în estul Ucrainei, în zonele controlate de separatiştii proruşi, anunţă Ministerul rus pentru Situaţii de urgenţă, citat de AFP.

Convoiul de camioane care a sosit la Doneţk urmează să fie descărcat, a relatat Aleksandr Drobicevski, purtătorul de cuvânt al ministrului pentru situaţii de urgenţă.
Ultimele două convoaie ruse au intrat în Ucraina prin zona controlată de forţele separatiste, fără să fie controlate de reprezentanţii Kievului sau de Cruceea Roşie. Potrivit dovezilor publicate de soldaţii ruşi, primul convoi transporta, printre altele, personal militar rus şi armament.

Cel de-al treilea convoi a ajuns la Doneţk după ce a fost semnat la Minsk, în Belarus, un memorandum care consolidează armistiţiul încheiat la 5 septembrie între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi. A doua fază a planului de pace include crearea unei zone de separare de 30 de kilometri între teritoriile ucrainene şi teritoriile controlate de forţele separatiste proruse.

Agenţiile de presă ruse au anunţat că 200 de camioane cu alimente, medicamente şi generatoare electrice provenind din regiunea rusă Rostov au trecut frontiera ruso-ucraineană în dimineaţa zilei de sâmbătă, după ce au fost mai întâi controlate la vama rusă.

Acest convoi umanitar rus care a ajuns în estul Ucrainei, are de această dată autorizaţie din partea autorităţilor de la Kiev şi a Crucii Roşii.

Măsura survine după vizita preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko la Washington. Casa Albă a acordat Kievului un sprijin de 53 de milioane de dolari, dar a refuzat să-i acorde armamentul necesar pentru protejarea ţării.

Totodată, vineri, autorităţile ucrainene au trimis un nou transport care conţinea ajutor umanitar la Doneţk şi Lugansk, cel din urmă oraş aflându-se de peste o lună în situaţia de a nu avea apă, electricitate, gaz sau combustibil de alt tip.

La începutul săptămânii, parlamentarii ucraineni au aprobat o legislaţie acordând un ”statut special” zonelor controlate de forţele separatiste. Măsura oferă forţelor separatiste guvernare locală, finanţe anuale din partea Kievului, posibilitatea de înfiinţare a unei forţe de securitate locală şi îi permite să strângă relaţiile cu regiunile ruse învecinate.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor