Rusia testează rachete hipersonice capabile să învingă sistemele de apărare americane

Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)
Andrei Popescu
24.12.2018

Rusia a testat o nouă rachetă hipersonică care, aparent, este prea rapidă pentru a fi oprită de oricare dintre sistemele de apărare antirachetă existente în lume la ora actuală, potrivit Express.co.uk.

Un total de 10 rachete antinavă 3M22 Tsirkon au fost testate de Marina rusă, potrivit agenţiei de ştiri TASS. Rachetele au fost lansate asupra unor ţinte aflate la distanţa de câteva sute de km.

O sursă din sectorul rus al Apărării a declarat pentru TASS că rachetele “au distrus în repetate rânduri ţinte maritime la viteză hipersonică”.

Reţeaua americană de televiziune CNBC a raportat că surse americane din comunitatea de informaţii au afirmat că cea mai recentă lansare a avut loc în 10 decembrie.

Potrivit sursei, rachetele au atins viteza de aproximativ 3,2 km pe secundă, adică de 8 ori viteza sunetului. Se consideră că viteza rachetei este suficient de mare pentru a evita orice contramăsuri operaţionale curente.

SUA este îngrijorată că producţia pe scară largă a acestor arme ar putea începe în 2021 şi că ar putea fi desfăşurate în 2022.

O sursă a apărării ruseşti a comentat în weekend: “Testul reuşit de săptămâna trecută a arătat că ruşii sunt capabili să obţină un zbor de durată, caracteristică crucială pentru dezvoltarea armelor hipersonice.

“Este de menţionat că ruşii au proiectat această arma cu dublu scop: poate fi folosită împotrivă unei ţinte pe uscat, precum şi împotriva unei nave în largul mării”.

Rachetele Tsirkon urrmează să fie amplasate pe crucişătoarele de luptă din clasa Kirov Amiral Nahimov şi Piotr Veliki, ambele aflându-se în procese de modernizare ample.

De asemenea, Rusia lucrează la o rachetă de croazieră hipersonică, Kh-47M2 Kinzhal care, potrivit planurilor, ar trebui să poată zbura cu o viteză de 10 ori mai mare decât viteza sunetului.

Anunţul a fost făcut în luna martie de preşedintele rus Vladimir Putin, care a susţinut că noua rachetă de croazieră va putea să transporte un focos nuclear pe o distanţă de până la 2.000 de km.

În această lună, un raport publicat de Biroul de Responsabilitate al Guvernului american (US Government Accountability Office, GAO) a avertizat: “China şi Rusia caută să realizeze arme hipersonice deoarece viteza, altitudinea şi manevrabilitatea acestora ar putea înfrânge majoritatea sistemelor de apărare antirachetă. Nu există niciun fel de contramăsuri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor